BIĆE IZ DUBINE

Nevjerojatna snimka: Ova morska grdosija izazvala je ogroman interes na društvenim mrežama!

Mnogi su posumnjali u autentičnost snimke, jer nisu znali da ova životinja može toliko narasti

Ilustracija

 Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia/Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia

Ova velika jesetra, snimljena u vodama Kanade, na internetu je izazvala golemi interes. Pogledalo ju je gotovo 6,5 milijuna ljudi, koji su bili šokirani njenom veličinom. Mnogi su mislili da je riječ o montaži ili pak kutu snimanja, zbog kojeg jesetra izgleda ogromno. No, to nije slučaj: ona je zaista ovoliko velika.

Jesetra je u toj zemlji zaštićena, pa ako se kojim slučajem i ulovi, izmjeri se i potom pušta na slobodu. Mnogi ih smatraju zadivljujućim divovima, koji su apsolutno neopasni za ljude. Mogu narasti preko osam metara (Huso huso, ne sve ostale, ali ova na snimci je upravo ta), a žive između 50 i 100 godina. Najstarija koja je ikad viđena bila je stara stotinu godina i teška 500 kilograma. Zanimljivost je da su ovoj vrsti oči slabo razvijene, ali zato joj u traženju grane pomažu brkovi.

U Jadranu, prema zadnjim dostupnim podacima živi jadranska (Acipenser naccarii) i atlantska jesetra ili štirjun (Acipenser sturio). Jasno, niti jedna od njih ne može narasti tako puno kao ova sa snimke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:30