POMOĆ

Nevjerojatno prijateljstvo biologinje i kita: ‘Da mi je netko ovo ispričao, ne bih vjerovala!‘

Životinja joj je spasila život, jer je primijetila predatora koji je krenuo prema njoj

Ilustracija

 Jon G. Fuller/Zuma Press/Profimedia

Biologinja Nan Hauser doživjela je zaista jedinstveno iskustvo: dok je snimala na području Cookovog otočja odjednom se našla u oči s najvećim kitom kojeg je vidjela u životu. Nakon početnog šoka shvatila je kako životinja nije tu da je ozlijedi, nego da joj pomogne da se vrati na svoj brod.

Stavila je ruku ispred sebe kako bi mu pokazala da je ona tu, a on ju je lagano gurao prema površini. Znala je da bi to moglo biti kobno, pa radi toga ni u jednom trenutku nije prekinula kontakt očima s mirnim divom. Životinja joj, naravno, ne bi ništa napravila, no velika je i mogla bi je slučajno ozlijediti nekim dijelom tijela. U jednom trenutku se našla na njegovim leđima i bila je opet na površini.

Trebalo je neko vrijeme da shvati zašto se kit tako ponaša: vidio je da tigrasti morski pas dolazi prema njoj i odlučio joj je spasiti život.

- Da mi je netko ovo ispričao, ne bih vjerovala - rekla je za BBC.

Nakon tog nevjerojatnog iskustva plivanja kitom kojeg vidi prvi put u životu, Nan nije očekivala da će ga ikada više vidjeti. No, godinu dana nakon, životinja se vratila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:47