NE TUŽE SE, ALI...

Nija bajno u osječkom azilu: veterinari, dotrajalost i režije. Pogurajmo ih, zaslužili su!

Uvijek im treba hrane za štence te za one pse koji imaju problema sa zdravljem. No, ne odbijaju nikakvu vrstu pomoći
Azil Osijek
 Udruga Pobjede

Osječka udruga Pobjede nije jedna od onih koje će svoje pratitelje obavijestiti da im je frka s novcem samo tako. Obično će smisliti neku akciju uz pomoć koje će novac prikupiti - tako su, recimo, do sinoć imali kratku aukciju u sklopu koje su njihovi podržavatelji iz raznih gradova ponudili (veganske) slastice i obroke, a sav prihod od prodaje išao je u kasicu Pobjeda. Takve su stvari više njihov stil, dok s molbama direktnije vrste idu samo kad je situacija kritična.

No, mi smo nanjušili da nije dobro, pa smo ih pitali što se događa. Kažu: korona je učinila svoje. Tvrtke na koje su prije mogli računati, više ne mogu pomoći. Projekti koje su pisali i uspijevali na njima dobiti nešto sredstava za azil, više se ne raspisuju. Dotok novca se smanjio, a troškovi su i dalje tu. Na prvom mjestu veterinari: u zadnje vrijeme im gotovo svaki drugi pas dođe bolestan. Pregledi, operacije... Jedan mjesec veterinar košta 30 tisuća kuna, drugi 80 tisuća. I to uz popuste.

- Nakon toga, tu nam je održavanje azila. Sve je to na otvorenom, vani, troši se. A i psi nam "pomognu", je l', pa onaj oglođe ogradu, onaj sažvače kućicu. Dolaze nam u raznim stanjima, to su normalne stvari. Moramo mijenjati ograde, trebamo srediti mali objekt za ljude koji se u azilu nalazi, jer su grede u užasnom stanju. A tek režije - pa struja kojom grijemo karantenu košta nas 4000 kuna mjesečno - kažu volonteri.

Snalaze se, krpaju se, ali znamo čega im fali trenutno, osim sredstava. Uvijek muku muče s hranom za štence, kao i medicinskom hranom za pse. Znate kako to ide - na 180 pasa, morate imati nekoliko njih koji imaju problema sa zdravljem i moraju se drugačije hraniti. A kako Pobjede ne odustaju od nijednog života, nego se bore za svakog svog štićenika do kraja, hajdemo ih malo pogurati. Mrsko je njima išta tražiti, kad znaju da je svima teško i tužno u ovo vrijeme, ali ako ikome čovjek može tako lako pomoći, to su psi. S deset kuna nekome se može kupiti vrećica s hranom da preživi dan.

Ako možete ikako pomoći Pobjednicima - bilo da je riječ o hrani, donaciji stvari za aukciju, volontiranjem ili uplatom - možete im se javiti na Facebook. Tamo možete naći njihov broj računa, ali ih pitati i koju hranu jedu neki njihovi psi. Evo, mi znamo da ona šašava Ksembara, onaj invalidić u kolicima (ali je opakog duha), jede medicinske konzerve Struvite. Za sve druge morate pitati Pobjednike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:13