DIVNO

Nisu izumrli! Na otočju otkriveno oko 60 tisuća rođaka Usamljenog Georgea

Dvije godine su znanstvenici proučavali DNK i nedvojbeno su potvrdili da je to ista vrsta životinje
Usamljeni George
 David Hosking/Alamy/Profimedia

Kad je 2012. godine uginuo Usamljeni George, zadnja muška kornjača s otoka Pinta, svi su mislili da je to kraj te vrste. On je godinama bio sam, nije bilo družice s kojom bi mogao nastaviti vrstu. Vijest da ga više nema mnoge je rastužila, velikim dijelom zato što je to značilo da te vrste kornjača s Galapagosa više nema. Ona je, naime, izumrla početkom 19. stoljeća - George je bio zadnji i bilo je jasno da je to to.

No, 2019. godine su viđene kornjače za koje se su mislilo da bi možda mogli biti Georgeova vrsta. Znanstvenici su se odmah bacili u istraživanje i sad su potvrdili da je zaista riječ o istoj vrsti, zvanoj Chelonoidis phantasticus species, piše CNN.

- Sveučilište Yale objavilo je rezultate genetske studije. usporedili su, naime, DNK kornjače koju smo pronašli s uzorkom kojeg imamo iz 1906., kada je vrsta izumrla - objavili su iz Parka Galapagos.

Na tom otočju, koje je britanskom znanstveniku Charlesu Darwinu služilo da potvrdi svoju teoriju o razvoju vrsta u 19. stoljeću, mnoge kornjače žive s plamencima, albatrosima i kormoranima. Tamo je također puno flore i faune koja je pred izumiranjem.

- Vjerovalo se da je ta vrsta izumrla prije stotinu godina. Sad smo potvrdili da ih ipak ima još - napisao je Gustavo Marinque, ministar zaštite okoliša na svom Twitteru.

Prema podacima iz Parka Galapagos, trenutno na otočju živi oko 60 tisuća ovih kornjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10