RAZUMIJEMO IH

Nitko ne može odoljeti najromantičnijem gradu na svijetu, pa tako ni ovi slatki čupavci

Jedna je maskota aerodroma, druga je snimljena na ulici, a neke su redovni stanari groblja...

Ilustracija

 Alex Witt/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV, piše Ekovjesnik.

U ponedjeljak je na ulicama Pariza viđena je još jedna lisica i to u zapadnoj gradskoj četvrti Balard. Ranojutarnji susret s lisicom imao je novinar BFMTV-a Julien Migaud-Muller koji je životinju uspio fotografirati u šetnji pariškim pločnikom, a njegovu fotografiju lajkalo je više tisuća korisnika društvenih mreža.

Susreti s lisicama u europskim gradovima nisu rijetkost pa tako ni u Parizu, na čijim se pojedinim lokacijama ove divlje životinje često susreću. Tako se na mrežnim stranicama Grada Pariza navodi informacija kako se lisice mogu vidjeti u Bulonjskoj šumi (Bois de Boulogne), kao i u šumi Bois de Vincennes u istočnom dijelu grada te u području Malog pojasa (la Petite ceinture) – nekadašnje željezničke pruge koja okružuje Pariz u ukupnoj dužini od 32 km, koja se za putnički promet ne koristi još od 1934. godine, a za ograničeni prijevoz robe služila je do 1993. godine.

Staze duž ove stare željezničke pruge sada su pravi ekološki koridor i jedinstveno utočište biološke raznolikosti s više od 200 vrsta biljaka i 70 životinjskih vrsta, a iako su djelomično otvorene za javnost, njihova glavna svrha je očuvanje bogate flore i faune francuskog glavnog grada. Četvrt Balard, u kojoj je ovog ponedjeljka viđena još jedna lisica, nalazi se nedaleko od dijela ove stare željezničke pruge.

Procjenjuje se da na području Pariza obitava između 30 i 40 ovih životinja, a njihov broj može se udvostručiti ili čak utrostručiti tijekom razdoblja razmnožavanja prije nego što se određen broj lisica naseli u divljini.

Iako se radi o vještim noćnim lovcima i prilično opreznim životinjama, lisice se često mogu vidjeti i na pariškom groblju Père Lachaise na kojem je tijekom prvog zatvaranja, u travnju 2020. godine, otkriven par lisica s četiri mladunca. Kustos groblja, Benoît Gallot, redovito objavljuje fotografije lisica i drugih životinja uočenih na groblju na svom Instagram profilu (@la_vie_au_cimetiere), a posebno mladih lisica koje obitavaju u šumovitim područjima groblja.

Kako se ponašati pri susretu s lisicom?

Grad Pariz na svojim mrežnim stranicama upozorava kako je riječ o divljim životinjama koje ne bi trebalo hraniti, a preporučuje se i izbjegavanje pokušaja pripitomljavanja jer bi životinja zbog straha koji osjeća prema ljudima ipak mogla ugristi. Također, lisicama se ne preporučuje prilaziti, ali ni paničariti zbog neočekivanog susreta.

„U Parizu je posljednji slučaj bjesnoće zabilježen 1924. godine, a u Francuskoj je potpuno iščezla 2000. godine. Parazitarna zarazna bolest Ehinokokoza (Echinococcosis) uzrokovana trakavicom Ehinokokom može se izliječiti i vrlo je rijetka. Dakle, nema mjesta ni pretjeranoj panici zbog zaraza“, objasnio je za BFMTV prirodoslovac Marc Giraud. „Međutim, ako pronađete ozlijeđenu ili mrtvu životinju, nemojte je dirati i obavijestite nadležnu službu.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:52