BRAVO

Nizozemska je lani donijela odluku za zabrani uzgoj nekih pasmina... Još nema podataka o kaznama.

Veterinari se nadaju da će i brojne druge zemlje slijediti ovaj primjer
Zagreb, 240914.
Pas iz grada, francuski buldog Churchill.
 Neja Markicevic/Cropix

Godinama veterinari diljem svijeta traže da se prestane s uzgojem nekih pasmina. Mopsevi, engleski i francuski buldozi, pekinezeri... Svi oni su slatki, no kratke njuške i zdepasta građa nose sa sobom niz problema: kronično ostaju bez daha, teško podnose vrućinu, a zbog naborane kože za njušci često imaju problema s infekcijama kože i očiju. Tu su još i problemi sa srcem te probavom. Svi ti problemi nastali su zato što su uzgajivači ciljano razvijali baš ovaj izgled koji psi danas imaju.

No, konačno se dogodila promjena. Nizozemska je prošle godine postala prva zemlja koja je odlučila da više neće izdavati rodovnike za pse s kratkim njuškama. Odluka je usklađena s nizozemskim zakonom koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo. Tome se morao prilagoditi Nizozemski kinološki savez, koji više ne izdaje rodovnike za navedene pasmine, već samo potvrdu o podrijetlu. Ona će službama olakšati pronalazak uzgajivača koji ne rade u skladu sa zakonom. Za sada, nekoliko mjeseci nakon što je odluka donesena, još uvijek nema podataka o kaznama te statistikama vezanim za pad uzgoja tih pasmina, no to se svakako očekuje u idućim mjesecima.

Ovu odluku pozdravili su veterinari diljem svijeta, koji godinama liječe iste male pacijente i vide njihovu patnju. Mnogi se nadaju da će takvu odluku donijeti i druge zemlje, premda se nakon Nizozemske nijedna nije odlučila za takvo što.

- Brahiocefalične životinje su djelomice ili potpuno hendikepirane tijekom cijeloga života, a njihovi skrbnici nisu bili ni svjesni da birajući životinju prema izgledu istodobno dobivaju cjeloživotnog pacijenta. Nije normalno ni 'tipično' da životinja otežano diše, hrče, guši se, povraća ili šlampavo hoda, već je to genotipska i fenotipska malformacija koja psu onemogućava normalan život i negativno utječe na njegovu dobrobit - ističu veterinari iz Odjela veterinara male prakse Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46