DOMAĆI PROIZVOD

Njuškavac može biti igračka, sredstvo za smirenje i tepih za spavanje. Ovisi o psu

Izrađuju ga Ana Odak i Ksenija Grabar, a dolazi u nekoliko različitih veličina, odnosno, stupnjeva složenosti
 Privatni album

Snuffle mat odnosno Njuškavac je posebna vrsta igračke, koja nije nužno samo za igru. Nekim psima on služi kako bi sporije jeli, drugima da se zabave, trećima da se smire... U našoj zemlji ga izrađuje duo kojeg čine trenerica pasa Ana Odak i učiteljica Ksenija Grabar.

image
Privatni album

- Prije par godina moja kujica Kota imala je problema s gastritisom te je veterinar uz promjenu prehrane savjetovao da sporije jede svaki svoj obrok. Tada mi je odmah sinulo: pa napravit ću joj Njuškavac koji sam davno vidjela na jednoj stranici u Americi! Tako je krenulo. Kota je Njuškala, pa i njeni prijatelji i poznanici, a krug se širio i širi se i danas - priča Ana, koja s prijateljicom vodi Facebook stranicu Snuffle mat - Njuškavac.

Njihove Njuškavce naručuju vlasnici za živahne štence ili za starije pse kako bi im upotpunili život, dok ih neki kupuju za pse nakon operacije ili kuje koje će uskoro dobiti mlade. Hiperaktivnim psima je aktivnost koja ih smiruje, pa su Ana i Ksenija imaju pun inbox fotografija zadovoljnih vlasnika čiji psi spavaju na tom čupavom čudu.

image
Ana Odak i Ksenija Grabar, foto: privatni album

- Imali smo i puno pohvala koliko je ljudima Njuškavac značio sada kada se pucalo. Umjesto da se fokusiraju na pucnjeve i svoj strah, oni su opušteno njuškali. Također, dobro je došao i za vrijeme potresa dok smo sa psima čekali po autima da vidimo što i kako dalje - priča Ana.

Pojašnjava nam da i vlasnik, kada dobije NJuškavac, psa trebao upoznati s njegovom namjenom, a to je da se u ovoj igrački upravo koristi nos za potragu za keksima koji su skriveni unutar trakica. Kada to pas usvoji, nema uništavanja i trganja, nego mu je zabavno tražiti kekse. Kasnije se mogu naručiti srednje veliki i najveći, s tim da je potonji namijenjen za iskusne igrače, koji razumiju kako se koristiti njime, i koji je zaista izazovan.

Održavanje je jednostavno: pere ga se na 30 stupnjeva, u perilici, unutar zaštitne vrećice. Koliko često će na pranje, ovisi o procjeni vlasnika.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:33