BROJALI SU?

Nova studija otkrila koliko milijardi ptica živi na našem planetu. Brojka je nevjerojatna!

Saznali smo da na svijetu najmanje ima kivija i nesita, odnosno onih iz žbunastih staništa
 Jure Miskovic/Cropix

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih znanstvenika, piše geek.

Istraživanje je provedeno na temelju podataka o 9700 poznatih vrsta ptica iz cijelog svijeta, za koje se smatra da predstavljaju 92 posto svih postojećih vrsta. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy.

Istraživači, predvođeni Williamom Cornwellom sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Sydneyu, kombinirali su znanstvena istraživanja pojedinih vrsta na određenim područjima distribucije, s gotovo milijardu podataka objavljenih u online ornitološkoj bazi podataka eBird.

Znanstvenici su zaključili da postoji relativno malo uobičajenih i mnogo rijetkih vrsta, prenosi DW.

Među 10 najrasprostranjenijih ptica u svijetu su kućni vrabac (1,6 milijardi), europski čvorak (1,3 milijarde), prstenasti galeb (1,2 milijarde) i seoska lastavica (1,1 milijarda).

Također, studija je otkrila da su najmanje zastupljene vrste ptica na svijetu kivi s Novog Zelanda (3.000) i nesit (154.000), odnosno ptice žbunastih staništa.

“U svijetu postoji znatan broj ptica individualno – 50 milijardi, ali za buduća istraživanja evolucije, ekologije i očuvanja prirode od velikog je značaja kako su one došle do sadašnje razine populacije”, izjavili su istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:51