KONAČNO ZNAMO

Novo istraživanje otkrilo: Zaboravite bordere, ovo su najpametniji psi na svijetu

Znanstvenici sa Sveučilišta u Helsinkiju proučavali su čak tisuću pasa koji su bili pripadnici 13 pasmina

Belgijski ovčar

 Profimedia

Svaki vlasnik ima najljepšeg i najpametnijeg psa, o tome nema nikakve dvojbe. No, nova je studija dokazala kako zapravo postoji najpametnija pasmina - belgijski malinois. Svrgnuo je tako s trona border collieja, kojeg se dugo smatralo najpametnijim na svijetu. Oni su na drugom mjestu, na trećem je hovawart, a na četvrtom španjolski vodeni pas.

Riječ je o istraživanju Sveučilišta u Helsinkiju u sklopu kojeg su znanstvenici proučavali čak tisuću pasa koji su bili pripadnici 13 pasmina. Svaki od njih trebao je riješiti deset zadataka: od toga da ‘pročitaju‘ ljudske geste preko toga da prođu prozirnu prepreku u obliku slova V kako bi došli do hrane, piše Daily Mail. Jedan od zadataka bio je rješavanja problema koji je na prvi pogled nesavladiv: kako doći do hrane koja je u zatvorenoj vrećici. Neki psi su odmah shvatili kako to ne mogu sami, pa su tražili pomoć od ljudi.

- Svaka pasmina ima jake i slabe strane. Recimo, labradori su odlični u ‘čitanju‘ ljudskih gesti, ali nisu baš najbolji kada treba riješiti probleme - pojasnila je Saara Junttila, voditeljica studije.

Belgijski malinois sve je probleme brzo riješio, a pripadnici ove pasmine bili su odlični u razumijevanju ljudskih pokreta, tako da su oni istaknuti kao najpametniji. Osim četiri gore navedene pasmine, u istraživanju su sudjelovali i labradori, retriveri, škotski ovčari, koker španijeli, njemački ovčari, mješanci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:47