DOBRA IDEJA

Novozelandsko selo gasi ulična svjetla kako bi pomoglo pticama....

Lokalni promatrači ptica oduševljeni su što je lokalna prometna uprava, prva na Novom Zelandu, pristala na lokalizirano zatamnjenje
 Desintegrator/Alamy/Alamy/Profimedia

Selo Punakaiki na zapadnoj obali južnog otoka Novog Zelanda, u kojemu živi manje od 100 ljudi, pokušava spasiti rijetku vrstu ptica gašenjem uličnih svjetala kako bi se zaustavilo njihovo padanje na cestu, donosi Guardian.

Rijetke morske ptice Westlandske burnice stižu iz Južne Amerike svakog ožujka, što mještani obilježavaju festivalom, a razmnožavaju se samo duž osam kilometara duge obalne šume u podnožju blizu Punakaikija. Mladunci se rađaju u jazbinama ukopanima u obronke i izranjaju kako bi se hranili pripremajući se za dugo putovanje natrag u Južnu Ameriku.

Pritom se neki, dezorijentirani svjetlima, sruše na cestu, gdje ih često udari automobil ili pojedu grabežljivci. Problem se pogoršao uvođenjem plavo-bijelih LED svjetala prošle godine.

Lokalni promatrači ptica oduševljeni su što je lokalna prometna uprava, prva na Novom Zelandu, pristala na lokalizirano zatamnjenje, s 15 uličnih svjetala isključenih duž dionice autoceste od 3,4 kilometra.

Kako se velik broj ptica srušio na ceste i u Greymouthu, najvećem gradu na zapadnoj obali, razgovarali su s vlasnicima nekretnina i ostalima sa svjetlima u okolici kako bi i oni isključili svjetla.

Glasnogovornik okružnog vijeća rekao je da istražuje je li moguće ugasiti svjetla ili promijeniti ton boje u narančastu jer ptice, kada vide plavo svjetlo, misle da lete iznad mora i zarone

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:11