FRIŠKI PODACI

Objavljena nova karta rasprostranjenosti meduza u Jadranu: ‘Dobili smo dojavu o dvije dodatne vrste‘

Stigle su prijave i o morskim plućima, morskom orahu, a samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku

Ilustrativna fotografija morskih pluća (Rhizostoma pulmo)

 Steve Trewhella/Imagebroker/Profimedia/Steve Trewhella/Imagebroker/Profimedia

Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković objavio je u svojoj karti rasprostranjenosti meduza nove podatke. U razdoblju od 9. do 15. srpnja, na temelju dojava građana, zaprimljeno je 84 opažanja, a iz Centra pozivaju građane da i dalje prijavljuju opažanje meduza.

U prvome tjednu srpnja građani su prijavili 21 opažanje.

- U tjednu od 9. do 15. srpnja primili smo 84 opažanja. Najviše dojava je o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella), njih 45. U 17 dojava riječ je o morskim plućima (Rhizostoma pulmo), u 11 o morskom orahu (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.) - objavio je Centar u Rovinju.

Navode da su primili dojave građana i o dvije dodatne vrste, mediteranske meduze (Cotylorhiza tuberculata) i hidromeduza (Olindias muelleri), a osim iz Hrvatske, dojave stižu i iz Slovenije te Crne Gore.

Dva izvješća nisu bila dovoljno detaljna za identifikaciju.

U Centru potvrđuju da su četiri osobe prijavile ubod meduze, a građane savjetuju da izbjegavaju kontakt kako bi izbjegli opekline.

- Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljive zbog raspadanja (starenja). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt. U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine i grebanje samo će pogoršati ubod - objašnjavaju znanstvenici.

Mole sve koji su vidjeli životinje da im jave, kako bi karta rasprostranjenosti meduza bila što preciznija. Informacije o meduzi i njezinoj lokaciji, zajedno s datumom kad je viđena i fotografijom, građani mogu slati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem društvenih mreža @CIMrovinj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2022 03:21