JEDINSTVEN

Obrazovao je milijune gledatelja diljem svijeta, a da je danas živ, slavio bi 60. rođendan

Njegova obitelj pomogla je spasiti više od 90 tisuća životinja, uključujući one ozlijeđene tijekom požara koji su harali Australijom

Steve Irwin

 Desmond Wee-the Straits Times

Steven Robert Irwin, poznatiji pod nazivom “Lovac na krokodile“, rođen je na današnji dan prije 60 godina u australskoj državi Victoria. Zalagao se za zaštitu životinja, a svjetsku je slavu postigao zahvaljujući televizijskoj seriji “Lovac na krokodile”, međunarodno emitiranoj dokumentarnoj seriji o divljim životinjama koju je vodio sa suprugom Terri od 1996. do 2007. godine. Bračni par je također bio domaćin serijala “Croc Files” i “Dnevnici lovca na krokodile”, piše Green.hr.

Steve Irwin je strast prema divljim životinjama naslijedio od svojih roditelja koji su se tijekom svog života aktivno zalagali za zaštitu divljih gmazova u Australiji. Kao dijete pratio je oca na ekspedicijama u Outbacku i zajedno s njim hvatao guštere, zmije otrovnice i krokodile, a pomagao je njegovati i rehabilitirati ozlijeđene ili napuštene klokane i ptice.

Proveo je život promičući zaštitu okoliša svojim zaraznim entuzijazmom. Obrazovao je milijune gledatelja diljem svijeta o životinjama i okolišu dok ih je istovremeno zabavljao svojim televizijskim programom. Irwin je postao simbol avanture, Australije i zaštite životinja, a njegovu neograničenu upotreba australskih kolokvijalizama kao što su “chuck-a-block” i “crikey” zavoljeli su svi gledatelji diljem svijeta. Iako je ponekad kritiziran zbog nepotrebnog uznemiravanja divljih životinja, Irwin je tvrdio da je njegov program pomogao podići svijest i zabrinutost za ugrožene, ali opasne životinje te je omogućio gledateljima da izravno cijene njihovu moć, ljepotu i jedinstvenost.

“Vjerujem da je prilikom obrazovanja važno da smo uzbuđeni zbog toga o čemu učimo… Glavni cilj naših života je educirati ljude o divljini i divljim područjima, spašavati staništa, spašavati ugrožene vrste i slično. Dakle, ako možemo u ljudima probuditi oduševljenje prema životinjama, a onda ih to čini vraški lakšim za spašavanje”, jednom je prilikom rekao Irwin.

Umro je od uboda raže 4. rujna 2006. godine u 44. godini za vrijeme snimanja dokumentarnog serijala pod nazivom “Najopasnije životinje u oceanu” (The Ocean’s Deadliest). Irwin je preplivao iznad raže, nehotice provocirajući ovu, inače, mirnu životinju na napad. Zadobio je smrtonosni ubod u srce i ubrzo nakon toga preminuo.

Irwin je tijekom života, 2002. godine, osnovao Zakladu Steve Irwin Conservation Foundation, koja je kasnije promijenila ime u Wildlife Warriors Worldwide. Pokrenuo je i nekoliko drugih projekata, uključujući International Crocodile Rescue i Lyn Irwin Memorial Fund, u spomen na svoju majku, od kojih koristi Iron Bark Station Wildlife Rehabilitation Center.

Wildlife Warriors Worldwide zakladu preuzeli su njegova supruga Terri, i dvoje djece, Bindi i Robert, nastavljajući provoditi zaštitu i očuvanje bioraznolikosti diljem svijeta. Obitelj pokojnog Stevea Irwina pomogla je spasiti više od 90 tisuća životinja, uključujući one ozlijeđene tijekom požara koji su harali Australijom.

Zaklada provodi brojne projekte, poput istraživanja krokodila kroz proučavanje njihovog kretanja i ponašanja u partnerstvu sa Sveučilištem u Queenslandu, provođenja znanstvenih istraživanja populacija kitovskih morskih pasa, očuvanja tigra na Sumatri, zaštite Koale širom Australije, očuvanja slonova u Kambodži i brojnih drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2022 09:09