SVAKO MALO

Odakle psi na autoputu i što se može napraviti kad ih vidimo? Nažalost, ne puno

Prvo treba zapisati registraciju ili snimiti automobil iz kojeg je životinja izbačena, a onda vidjeti može li se pomoći
 Ilustracija, Peter Titmuss/Alamy/Alamy/Profimedia

HAK je jutros izvijestio kako je uočen pas na autocesti A1, na 145. kilometru između čvorova Otočac i Perušić, zbog čega su vozače pozvali na oprez. Nije to prvi put da se takvo što događa, naravno. Barem jednom mjesečno HAK izvijesti vozače da budu posebno oprezni na nekoj dionici autoputa.

Nekad na cestu, unatoč preprekama, zaluta medvjed ili jelen, no zapravo su najčešći psi. Otkud oni tamo ? Osim u iznimnim slučajevima kada s vlasnicima dožive prometnu nesreću pa u šoku trče naokolo ili se pak nekako provuku kroz ogradu, ne treba puno razmišljati - pas na autoput najlakše dospije kada ga se izbaci iz automobila. To objašnjava i pse koji luđački trče za autima, nastojeći se vratiti svom vlasniku.

Brzinsko guglanje otkriva pse na kolnicima u svim dijelovima zemlje. Uglavnom ne saznamo što se s njima dogodilo. Nema puno mogućnosti: ili su se nekako uspjeli sami izvući, ili ih je netko pokupio sa sobom (što je mala šansa, jer su psi koji tako jure uplašeni, a malo ljudi će riskirati život na autoputu loveći ničiju životinju) ili ih netko usmrti automobilom.

Što se može napraviti? Ne mnogo, nažalost. Ako vidite da netko izbacuje psa iz automobila, pokušajte vidjeti registraciju, snimiti auto. Nazovite odmah policiju. Ako je riječ o odmorištu, pokušajte namamiti psa k sebi. Nažalost, ništa više od toga ne možete napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:15