Houston, imamo problem

Odbjegli tigar danima luta gradom, vlasti izdale upozorenje: ‘Gledajte ga u oči i ne bježite!‘

Držanje ovakve životinje zabranjeno je pa nije poznato tko mu je vlasnik
Tigar u gradu
 Printscreen Youtube KHOU 11

Tigar imena India već nekoliko dana luta na području američkog grada Houstona, piše CNN. Policija ga traži i upozorava ljude da budu veoma oprezni. Njegov navodni vlasnik je iza rešetaka, uhićen zbog sumnje na ubojstvo iz 2017. godine. Odnosno, nije sigurno je li mu taj čovjek uopće vlasnik - svjedoci kažu da su ga viđali nekoliko puta tjedno kako šeta tigra po kvartu, ali se nagađa da možda uopće ne pripada njemu.

Victor Hugo Cuevas, kako se njegov šetač ili vlasnik zove, o tome se ne izjašnjava. Zapravo, njegov odvjetnik je rekao kako je Cuevas veliku mačku vratio njenom pravom vlasniku prošlog tjedna, prije uhićenja. Nije htio reći njegovo ime niti gdje se životinja sada nalazi. No, prilikom uhićenja, Cuevas je tvrdio da je tigar njegov.

Što se tu točno događa, nitko ne zna. Cuevasov odvjetnik tvrdi da je predator odgojen kao bilo koji kućni ljubimac te da su velika mačka i njegov klijent privrženi jedno drugome. Ne zna se tko ju je i kada pustio na slobodu i zašto je to učinio. Na kraju krajeva, na području grada je zabranjeno držati divlje životinje, tako da je svakako ilegalno imati tigra. Moguće je da se zato vlasnik, ako to već nije Cuevas, ne želi ni javiti.

No, činjenica je da životinja luta naokolo sama u području koje je gusto naseljeno. Zbog toga je nekoliko javnih događanja koja su se trebala održati na otvorenom, premješteno u zatvorene prostore ili dalje od grada. Ljudi se ne druže na otvorenom i nastoje se što manje kretati ulicama, sve dok tigar ne bude ulovljen.

U priču se uključila i Carole Baskin, osnivačica Big Cat Rescue, koja je ponudila pet tisuća dolara za informaciju o tome gdje se tigar nalazi. Plan je uloviti ga i premjestiti na mjesto koje će biti sigurno i za njega, ali i za okolinu. No, to neće biti moguće učiniti u slučaju da tigar nekoga napadne, pa su zato svi građani dobili upute kako postupati u slučaju da vide tigra na ulici: treba ga gledati u oči, ne okretati mu leđa i polagano uzmicati prema nekom sigurnom mjestu. Najgore što se može učiniti je prvo što čovjeku padne na pamet: početi bježati. U tom će se slučaju u tigra aktivirati plijenski nagon i šanse za preživljavanje onoga tko bježi su veoma male.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:02