NEĆETE VJEROVATI

Odlučili su smanjiti broj golubova na ulicama, pa su im dali ptičju verziju pilule protiv začeća

Ovu metodu podržale su organizacije za prava životinja, a što je najbolje, zausta je učinkovito rješenje
 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia

U belgijskom gradu Leuvenu stručnjaci su našli humani način kako smanjiti broj golubova - dajući im pilule protiv začeća. Dobro, ne baš pilule kao takve, upotrijebili su drugi oblik, ali riječ je zapravo o tome. Na taj su način u pojedinim područjima smanjili populaciju za čak 50 posto, piše The Bruxells Times.

Program smanjenja populacije počeli su prije godinu i pol dana, nakon što je broj golubova postao prevelik. Ptice su bile gladne, pa su raskopavale smeće da bi došle do hrane, nemilosrdno su progonile druge ptice koje su pokušavale živjeti u tom gradu, a o problemima s izmetom da se ne govori.

Na svu sreću, zaključeno je kako ih ne treba ubijati, nego na bezbolan način smanjiti brojke. Kontracepciju im stavljaju i hranu, koja se ostavlja naokolo, a ona sprječava začeće. Stručnjaci se kunu kako je ovaj proizvod siguran za golubove, baš kao i za druge ptice koje bi mogle pojesti tu hranu. Što je najbolje, navodno im je jako ukusna, pa je rado jedu.

- Golubovi pripadaju u Leuven, o tome nema spora. No, morali smo smanjiti populaciju i mislim da smo to uspjeli. Rezultati su vidljivi na ulicama, gdje ima daleko manje izmeta, pa naši čistači moraju manje raditi - rekao je Thomas Van Oppens, gradski vijećnik zadužen za gospodarenje otpadom.

Ono što je veoma važno u cijeloj priči jest da su ovaj način borbe protiv previše ptica podržale organizacije za prava životinja. Tako je jedna od njih, Gaia, istaknula kako misle da je ova metoda daleko bolja od toga da se golubove hvata i sterilizira. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2021 04:26