NJEŽNI DIVOVI

Odrastaju tek u dobi od 30 godina, svaki ima jedinstvene pjege, a trenutno ih je oko 12 tisuća

Jedu plankton i malene životinje, a moguće je da je takva prehrana zaslužna što dožive 70 godina

Kitopsina

 Edier Rosado Cherrez/Afp/Profimedia

Neke životinje izgledaju strašno i većina ljudi bi iskočila iz kože da ih vidi, a one su zapravo neotrovne, bezopasne, ne bi nas pojele, plahe su, druželjubive ili pak smatraju naš izgled jednako jezivima kao mi njihov. Jedna od tih vrsta je i kitopsina, najveći morski pas na zemlji.

Njegov izgled ulijeva strahopoštovanje, a on je zapravo veoma nježan i ni mrava ne bi zgazio, da kojim slučajem može doći na kopno. Jede plankton i malene životinje, a moguće je da je takva prehrana zaslužna što kitopsine dožive 70 godina, što im je prosječan životni vijek.

Koliko dugo oni znaju za ljude nije poznato, no mi smo shvatili da oni postoje 1828. godine, kad je kitopsina duga 4.6 metara viđena u Table Bayu u Južnoj Africi. No, najveći kojeg smo vidjeli bio je dug 12,65 metara. Postoje dojave i o većima, no one nisu službeno potvrđene.

Zanimljivo je kako kitopsine imaju uzorak pjega koji se razlikuje, nešto poput našeg otiska prstiju. Zbog toga su znanstvenici napravili bazu podataka u kojoj su podaci o svim kitopsinama za koje mi znamo da plivaju u morima našeg planeta. Tamo ih je trenutno više od 12 tisuća.

Ova je vrsta životinja na popisu ugroženih. Do toga je došlo zbog utjecaja ribarstva, ali i njihovog kasnog sazrijevanja. Naime, mladunčad ove vrste doseže zrelost tek u dobi od 30 godina i tada se počinje razmnožavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:01