OSMO IZDANJE

Održana smotra konja Krivi Put, kojoj je cilj očuvanje izvornih pasmina

Prošle je godine u Središnjem registru kopitara RH registrirano 25.795 konja
Ilustracija
 Marko Miscevic/Cropix

Smotra konja Krivi Put 2021., manifestaciji koja se održava u cilju očuvanja izvornih pasmina konja te očuvanja ruralnog prostora Ličko-senjske županije, u subotu je svečano otvorena u Krivom Putu.

Na 8. smotri Izloženo je 55 konja iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Na svečanom otvorenju bili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, izaslanica župana Ličko-senjske županije Ana Stilinović-Rukavina i predsjednik Konjičkog kluba “Ana” Jure Turina.

"Opsežnu novčanu potporu držateljima izvornih i zaštićenih pasmina konja i magaraca Ministarstvo poljoprivrede osigurava sredstvima Operacije 10.1.9. iz Programa ruralnog razvoja, putem koje je u Ličko-senjskoj županiji isplaćeno 20,8 milijuna kuna za 303 korisnika. Veseli me što posljednjih godina broj kopitara u Hrvatskoj kontinuirano raste, na godišnjoj razini od 1,5 do 5,5 posto", istaknuo je Majdak.

Naglasio je kako se pozitivan trend nastavio i u 2020. kada je u Središnjem registru kopitara RH registrirano 25.795 konja, pri čemu uzgoj hladnokrvnih konja, koji je dominantan u Lici, čini 57 posto cjelokupne populacije konja.

Majdak kaže kako Ministarstvo poljoprivrede podupire i uzgoj toplokrvnih konja i konjičkog sporta putem Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u RH, za što je iz državnog proračuna u novom programskom razdoblju osigurano 6,2 milijuna kuna.

Rekao je kako o uspješnosti Programa koji se provodi od 2015. govori činjenica da je ukupni broj grla obuhvaćenih pasmina porastao od 2,5 do 3,7 posto, broj ždrebadi povećan je više od 18 posto, dok je ukupni broj rasplodnih grla povećan 8 posto za rasplodne pastuhe i gotovo 16 posto za rasplodne kobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:43