JU ZELENI PRSTEN

Održano još jedno prstenovanje roda, evo zanimljivosti o samom postupku

Cijeli postupak traje oko deset minuta te je za rode bezbolan i ne predstavlja nikakav rizik
 JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u utorak je organizirala obilježavanje ptića bijelih roda. Kao i prijašnjih godina, ptice su prstenovane. Ovoga puta akcija se odvijala na području općina Klinča Sela i Pisarovina, a za same ptice je ono, pojašnjavaju, apsolutno bezbolno.

Prstenovanje provode ovlašteni prstenovači koji uz pomoć djelatnika HEP-a s dizalicom pristupaju gnijezdu i svakoj maloj rodi na noge postavljaju prstenove, objasnili su.

- Rode se prstenuju aluminijskim prstenovima i velikim bijelim plastičnim prstenovima na kojima je crnim slovima zapisan jedinstveni kod pomoću kojeg se prate rode. Nalazi prstenovanja pokazuju kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

Važno je naglasiti, da se prstenovane ptice neozlijeđene puštaju na mjestu prstenovanja. Cijeli postupak traje oko deset minuta te je za rode bezbolan i ne predstavlja nikakav rizik.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:29