11 LOKACIJA

Ograđeni dijelovi livada diljem Zagreba: Evo zbog čega je to napravljeno i do kada će projekt trajati

Na svim lokacijama nalaze se table sa svim potrebnim podacima
 Privatni album

Na 11 lokacija diljem Zagreba ovih dana postavljene su malene žute table, a dijelovi livada su ograđeni trakama. Radi se o pilot projektu Cvjetne livade, kojim se nastoji pomoći oprašivačima, ponajviše divljim pčelama i muhama lebdjelicama.

- Gradski travnjaci staništa su siromašna nutrijentima u tlu, a učestalom košnjom dodatno se zagrijavaju i isušuju. Ovim projektom odabrani travnjaci postaju cvjetne livade, odnosno staništa za oprašivače koji su izuzetno važni za očuvanje bioraznolikosti. One su planirane na koridorima rijeka i potoka, u parkovima i površinama na kojima se već nalazi grmlje koje privlači oprašivače - rekli su za Jutarnji iz Grada.

image

Ograđeni dio livade u Trnju

Privatni album

Livade su ograđene na devet lokacija u šest gradskih četvrti. U Trnju je to livada uz nasip na Cvjetnom naselju, u Maksimiru je odabran Dobri Dol te tri livade u Kozjaku. Što se tiče Trešnjevke to je livada uz ulice Srednjaci i Loparska te travnjak istočno od workout parka uz potok Črnomerec.

U četvrti Stenjevec prostor se neće kositi kod bolnice Sveti Ivan te na dijelu livade uz OŠ Tituš Brezovački, u Podsusedu je to trokut uz Grintavečku ulicu, a što se tiče Pešćenice, tamo je odabrana livada na uglu Turopoljske ulice i Borongajske ceste.

- Sve lokacije označene su obavijesnim tablama, a provedba projekta planirana je od svibnja do prosinca - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:33