Solenopsis invicta

Opasna, invazivna vrsta životinja širi se našim susjedstvom: ‘Globalno zatopljavanje samo im pomaže!‘

Pronađeno je 88 gnijezda, a smatra se da su stigli iz SAD-a ili Kine

Solenopsis invicta

 Scott Leslie/Minden Pictures/Profimedia

Invazivna vrsta mrava uselila se u Italiju i mogla bi se brzo proširiti Europom. Znanstvenici su objavili kako vrsta Solenopsis invicta (diljem svijeta poznata kao red fire ant) profitira od globalnog zagrijavanja i širi se sve više i više. Ovi mravi imaju snažan žalac, oni oštećuju usjeve i mogu čak uništiti električnu opremu - recimo, računala i automobile, piše Guardian.

Mrav, koji se smatra jednom od najdestruktivnijih invazivnih vrsta, može brzo formirati "superkolonije" s više kraljica. Kolonije love beskralješnjake, veće kralježnjake, a jedu i biljke. Posljedično uništavaju domaće mrave, kukce i biljojede u konkurenciji za hranu.

Ovi mravi potječu iz Južne Amerike, a koristeći trgovačke putove (uglavnom brodove i željeznicu, na kojima su bili slijepi putnici) došli su i Meksiko, na Karibe, u Australiju i SAD. Procjenjuje se kako svake godine čovječanstvu nanesu štetu od šest milijardi dolara.

U Italiju su, smatra se, došli ili iz SAD-a ili iz Kine. Trenutno je poznato 88 gnijezda u blizini grada Sirakuze na Siciliji.

- Možemo učiniti nešto da zaustavimo njihov dolazak, ali jednom kada se invazivna vrsta mrava pojavi, bit će je vrlo teško iskorijeniti. Mravi su poznati po tome što se brzo šire - rekao je David Smith iz Buglifea.

U Europi je ovaj mrav već bio pronađen i to u uvezenim proizvodima u Španjolskoj, Finskoj i Nizozemskoj, ali njegovo postojanje u divljini nikada prije nije potvrđeno. Sve do sad.

Australija troši 400 milijuna australskih dolara na iskorjenjivanje ovih mrava, ali njihova vlada je kritizirana što nije djelovala dovoljno odlučno da ukloni tu vrstu. Novi Zeland je jedina zemlja koja ga je uspješno iskorijenila nakon što se pojavio u zemlji 2001. godine.

Ova vrsta voli toplinu, a su istraživači zaključili da bi se mogla udomaćiti u otprilike sedam posto Europe. No, ako imamo na umu sadašnje klimatske uvjete, polovica urbanih područja u Europi bila bi klimatski idealna za njih, uključujući velike gradove poput Londona, Pariza, Rima i Barcelone. S globalnim zagrijavanjem, kontinent će postati puno pogodniji za vrstu i pomoći njenom širenju Europom. Mravu su najprikladniji mediteranski obalni gradovi, a njihove morske luke mogle bi olakšati njegovo širenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:27