KAKAV PRIZOR

Osam velikih bijelih psina proždiralo mladunče grbavog kita: ‘Turisti su počeli vrištati kad su shvatili...‘

Nesvakidašnjem prizoru svjedočili su turisti na krstarenju, a premda im je isprva bio tužan, znanstvenici su donijeli dobre vijesti
Velika bijela psina hrani se kitovom lešinom
 Screenshot/posada broda Captain John Boats

Svi koji su bili na krstarenju u blizini Cape Coda na istočnoj obali SAD-a, imali su što i vidjeti - raspadajuću lešinu godinu dana starog grbavog kita koja je mnoge na trenutak rastužila.

No, posada broda putničke agencije Captain John Boats spremno je to htjela dokumentirati, kada se pojavilo nekoliko velikih bijelih psina i počelo proždirati plutajuće ostatke kita, prenosi Guardian.

- Ljudi su bili prilično uzbuđeni. Bilo je dosta glasnih "O Bože" povika, rekao je kapetan broda John Goggin za Boston Herald.

U sljedećih nekoliko dana, pojavilo se osam velikih bijelih psina te nekoliko vrsta morskih ptica uz lešinu, javila je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), koja je u partnerstvu s istraživačima iz savezne države Massachusetts uspjela označiti pet morskih pasa. Šest ih je istraživačima bilo poznato otprije, dok su zabilježene prve pojave dvije starije ženke ove morske psine.

Grupa koju financira NOAA na društvenim je mrežama objavila video sa spomenute turističke ture, a lešina kita će omogućiti morskim stvorenjima ishranu za nekoliko mjeseci.

Istraživači kitova iz Centra za obalne studije (CCS), neprofitne organizacije iz Massachusettsa, identificirali su mrtvu lešinu mladog grbavog kita, rođenog 2020. godine, kao mladunče starijeg grbavog kita nazvanog Venom.

- Radi se o pojedincu koji je poznat znanstvenicima CCS-a, kao i promatračima kitova na obalama Massachusettsa, rekla je grupa u objavi na društvenim mrežama.

- Uzrok smrti nije poznat. Premda je tužno što je mladunče uginulo, dokumentiranje ovih događaja je od esencijalne vrijednosti za dugoročne populacijske studije ovih jedinki. Ovi napori su jako važni za razumijevanje neobične stope mortaliteta grbavog kita uzduž obale Atlantika - dodali su iz Centra u objavi, prilikom koje su upozorili pojedince da se maknu od takvih lešina, bilo na moru, bilo na kopnu, budući da se nikad ne zna ima li bilo kakvih morskih ili kopnenih predatora u blizini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:24