NOVA ZGRADA

Otvoren centar u Parku prirode Učka, čiji je cilj zaštita prirode i životinja

U njemu je smješten stalni izložbeni postav o prirodnoj i kulturnoj baštini tog prostora, dvorana, planinska kavana...
Ilustracija
 Sergio Pitamitz/vwpics/Sciencephoto/Profimedia

Centar za posjetitelje "Poklon" u Parku prirode Učka otvoren je u utorak na 922 metra nadmorske visine, u prostoru od 1200 četvornih metara.

Centar je izgrađen u sklopu projekta "Učka 360 stupnjeva", radi podizanja svijesti o važnosti prirode i njezine aktivne zaštite, a većim dijelom financiran je bespovratnim novcem iz europskih fondova,

Osnovna mu je svrha povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka i ponuditi nova znanja putem edukativnih sadržaja.

U novoj zgradi, koja je izgrađena na ostacima nekadašnje gospodarske zgrade, stalni je izložbeni postav o prirodnoj i kulturnoj baštini Učke i Ćićarije, dvorana, planinska kavana s terasom i suvenirnica, a na krovu je ugrađena fotonaponska elektrana.

Riječ je o projektu koji je tijekom tri godine provodila Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima: Općinom Kršan i udrugom BIOM.

Projekt "Učka 360°" obuhvatio je izgradnju i opremanje Centra za posjetitelje "Poklon" i još četiri manja objekta, volontersko-informacijske centre na drugim lokacijama, zatim razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje postojećih edukacijskih programa.

Vrijednost projekta „Učka 360°“ je 49,9 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 38,5 milijuna kuna.

Projekt su sufinancirali Europska unija s bespovratnih 32,7 milijuna kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4,5 milijuna kuna, a ostatak novca osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i partneri u provedbi projekta.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je njegov susret sa zgradom budućeg centra bio 2018., prije radova, kada je shvatio da je riječ o napuštenom peradarniku.

"No, danas se nalazimo u fenomenalnom multifunkcionalnom centru, koji svojim sadržajem može biti i cjelodnevna zabava za cijelu obitelj," rekao je dodavši da će taj centar zadržati postojeće poklonike Učke te privući i nove.

Ministar Ćorić je rekao i da je realizacija projekta bila izazova i zahtjevna te je čestitao svima koji su u njemu sudjelovali

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:51