MUO

Otvorena izložba koja se bavi psima

 MUO

Akademska slikarica Paulina Jazvić predstavila je u subotu u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) prostornu instalaciju "Top dog/Underdog", koju je simbolički postavila na stubište prema Stalnom postavu, gdje je prvotno trebala izlagati, no to zbog potresa nije bilo izvedivo.

Instalacija se sastoji od dvadeset uvećanih kaširanih fotografija autoričinog kraljevskog pudla Švrće, koje postavljene na stepenicama 'čuvaju' teško oštećeni prostor Muzeja, u slavljeničkoj godini suočenog ne samo s razornim potresom, već i s posljedicama pandemije.

Rad Pauline Jazivć trebao je biti predstavljen u okviru ciklusa "Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO“, koji spaja tradiciju tog 140 godina starog muzeja i suvremeni umjetnički izričaj.

"Zbog nesretnih okolnosti izložba je svedena na jedino što nam je ostalo od Stalnog postava, na stubište gdje se smjestila instalacija, s obzirom na to da su zbirke nedostupne i dijelom evuakuirane", rekla je viša kustosica Jasmina Fučkan na otvorenju.

"Možda je to malo i neznatno, no za nas u Muzeju u ovom trenutku to je sve", istaknula je.

Po njezinim riječima, motiv psa odnosi se na čuvanje i očuvanje kao temeljnu funkciju muzeja koja je sada svedena u okvire krhkih zidova, no psi u povijesti kulture i umjetnosti imaju i drugačiji važan značaj, u raznim mitologijama ulaze u podzemni svijet, carstvo mrtvih, oni su psihopompi, vodiči ljudskim dušama kroz zagrobni život.

"Treba imati u vidu i strukturu stubišta koje se uspinje i vizualizira ideju hijerarhije vrijednosti, toga da u svom svijetu razumijevanja prirode homosapisens odjeljuje bića kulture od bića nagona i radi među njima vrijednosnu razliku", ustvrdila je.

"Kao što i sam naziv instalacije kaže, u trenucima krize koju prolazimo te su uloge promijenjene i u toj se situaciji okrećemo psu kao čuvaru, prijatelju, iskazu ljubavi i topline, zaštitniku", istaknula je.

Izložba se može pogledati do 24. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:52