TUGA

Ova divna bića u zadnjih su se 40 godina smanjila gotovo deset metara. Razlozi se tek nagađaju

Procjenjuje se da je prije stotinjak godina svjetskim morima plivalo oko 2,5 milijuna ulješura, a danas ih je manje od 200 tisuća
 Mediadrumworld.com/@mike_koroste/Media Drum World/Profimedia

Ulješura je druga životinja po veličini na svijetu - od nje je veći samo plavi kit. Istovremeno, to je i životinja s najvećom glavom, jer ona obuhvaća i do trećine dužine njezina tijela. Riječ je o fascinantnoj životinji, koja se smatra najvećom životinjom sa zubima na svijetu, piše Otvoreno more.

Bez problema zaroni u dubinu veću od kilometra. Smatra se da upravo velika glava ulješura omogućava tako duboke zarone. Ispunjena je masnom i gustom tekućinom koja joj služi kao regulator tlaka u tijelu na velikim dubinama. No, ta je tekućina i glavni krivac za veliki izlov ulješura, jer se koristila u industriji maziva.

Procjenjuje se da je prije stotinjak godina svjetskim morima plivalo oko 2,5 milijuna ulješura, a danas ih je manje od 200 tisuća. Do toga je uglavnom došlo zbog prevelikog izlova. Uz to im se i zadnjih 40 godina smanjila i veličina. Nekad su znale biti duge do 27 metara i teške oko 130 tona, a danas su najveće duge 18 metara i teške oko 50 tona.

Stručnjaci još uvijek nisu sigurni zbog čega se točno takvo što događa, ali smatraju da i to ima veze s komercijalnim lovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:19