VRHUNSKA OSJETILA

Ova mala bića mogla bi se jednog dana koristiti u ranom otkrivanju raka

Pokazala je to nova studija, objavljena u časopisu Royal Society B: Biological Sciences
 Patrick Landmann/Sciencephoto/Profimedia

O mravima uglavnom znamo samo to da ih je jako puno, da su prilični gnjavatori ako želimo uživati na pikniku i da ugriz nekih od njih zna zapeći. No, ono što je manje poznato je da imaju izvrstan njuh, zbog čega su znanstvenici došli na ideju da ih treniraju tako da osjete miris tumornih stanica kod ljudi.

Studija objavljena u časopisu Royal Society B: Biological Sciences otkriva kako bi mravi jednog dana mogli biti korišteni kao jeftin i brz način da se otkrije bolest. Brzina je u ovom slučaju veoma važna - što je prije otkrije, liječenje prije počinje i veća je šansa da će uspjeti.

- Rezultati su za sada veoma obećavajući. No, važno je da znamo da smo još uvijek daleko od toga da ih na dnevnoj bazi koristimo mrave za otkrivanje raka - rekao je Baptiste Piqueret, jedan od autora studije, za Washington Post.

Uz pomoć tankih osjetilnih dodataka smještenih na vrhu glave, ovi kukci koriste kemijske tragove za gotovo sve: od pronalaska hrane do zaštite mladih. Ova komunikacija im pomaže da izgrade kompleksne zajednice koje besprijekorno funkcioniraju, a znanstvenici ih nazivaju ‘superorganizmima‘.

U ovoj studiji, Piqueretov tim je miševima implantirao ćelije ljudskog tumora dojki i istrenirao 35 mrava da prepoznaju urin kojeg su ostavili glodavci koji su ‘nosili‘ ljudski tumor, a nagrada je bila šećer. Svilenkasti mravi (Formica fusca) trošili su mnogo više vremena nedaleko od posudica u kojima se nalazio urin bolesnih životinja.

Piqueret je, priznaje, oduvijek fasciniran mravima, još od vremena kada se igrao s njima kao dijete.

- Uvijek sam ih volio - gledati ih, družiti se s njima - pojasnio je. Za vrijeme pandemije u svoj je dom nedaleko od Pariza donio mrave kako bi nastavio eksperimente koji su morali biti prekinuti. Odabrao je baš ovu vrstu jer dobro pamte, lako ih je trenirati i ne grizu baš jako.

Način na koji se danas dijagnosticira rak je često invazivan, pa životinjski bihevioristi vjeruju da bi životinje jednog dana mogle pomoći da se to brzo i lako utvrdi, bez da ljude imalo boli ili da čekaju. Poznato je da psi mogu nanjušiti rak njušeći znoj, miševi mogu utvrditi razliku između zdravih i bolesnih pripadnika svoje vrste, a čak i vinske mušice mogu utvrditi prisustvo određenih tumornih ćelija. No mravi su novost, a ova studija sugerira da bi baš oni mogli biti najbrži u detekciji.

Ono što je dobra vijest za sve koji se boje ovih malenih stvorenja - neće biti direktnog kontakta između njih i nas. Neće hodati po nama, nego će se testovi provoditi na druge načine.

- Dakle, čak i ako se ljudi boje kukaca, nema razloga za brigu, neće im se ostvariti najgore noćne more - ističe Piqueret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:46