VIDEO

Ova malena, neobična stvorenja imaju savršenu zaštitu od predatora

Za ljude oni sami po sebi nisu opasni, no mogu biti prenosioci bolesti
 -/Panthermedia/Profimedia

Pasanci su simpatična, neobična stvorenja. Njihov oklop ih u potpunosti čuva od napadača i savršeno je dizajnirani da im sakriju čitavo tijelo. Na kraju krajeva, po svom oklopu su i dobili ime.

Premda mnogi misle da su ove životinje glodavci ili možda tobolčari, to nije točno. No, oposumi im također nisu rodbina. Ova mala neobična stvorenja su povezana samo s ljenjivcima i mravojedima. Istina, na prvi pogled nema sličnosti, ali genetske analize su pokazale kako su u daljnjem srodstvu.

Na svijetu postoji dvadeset različitih vrsta pasanaca. Ima ih velikih samo 15 centimetara, ali i onih koji narastu do 1.5 metra. Za ljude nisu opasni, no mogu biti prenosioci bolesti. Premda su divlje životinje, ako ih se odgoji, mogu biti dobri ljubimci. Vole se maziti i sjediti u krilu svojim ljudima, a pokazuju i naklonost prema našoj vrsti. To, naravno, ne znači da treba otići u divljinu i oteti malenog od njegove majke. Pasanci koji žive s ljudima su oni koji su zbog nesretnog slučaja završili na ljudskoj skrbi i ne mogu se vratiti u divljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:03