‘KUKEC O KUKCIMA‘

Ova malena stvorenja mnogi ne vole vidjeti blizu sebe, no zapravo su fascinantna bića

U ovoj kolumni doznajemo i kako potencijalno stvoriti sebi probleme sa susjedima

Moljac

 Ozgur Kerem Bulur/Sciencephoto/Profimedia

Moljaca se neki užasavaju iz praktičnih razloga - kuhinjskih jer im se usele u ormariće s brašnom, žitaricama i sličnim proizvodima, neke zbog toga što im naprave rupice na vrijednoj odjeći, dok ima i onih koji ih naprosto ne mogu organski smisliti bez ikakva jasna razloga. Mitološki se povezuju s promjenom, pa čak i smrću, naročito oni veći (poznati i kao noćni leptiri) koji nam često ulijeću u kuće i stanove noću jer ih privlači svjetlo. Evo zašto su moljci ipak zabavni i korisni.

1. Mnogo su brojniji od leptira

Iako su iz iste obitelji, na jednog leptira dolazi devet moljaca. Znanstvenici su dosad uspjeli identificirati i opisati više od 135 tisuća različitih moljaca, no turoban je to posao jer se vjeruje da ih je na našem planetu još najmanje toliko neotkrivenih. Pa ti budi entomolog. S drudge strane, iako ih je mnogo više nego leptira, leptiri im uzimaju svu pažnju. Ah!, kako su prekrasni, ah! kako su zaštićeni, ah! pogledajte te boje, "joj, da mi bar sleti na ruku"... S druge strane, braću moljce tjeramo papučama, muhomlatima, novinama, pa čak i otrovnim insekticidima iako se i moljci znaju lijepo odjenuti. Ljepota je i ovdje očito samo u oku promatrača.

2. Leti danju, leti noću, leti moljac kad god hoće...

Iako je većina moljaca najaktivnije noću, to je zapravo nerealna slika, jer ih je velik dio izuzetno aktivan i danju. Nema pravila, a ponašanjem i prehranom se razlikuju, baš kao i veličinom. Primjerice, imamo moljce manje od centimetra, takozvane "mikromoljce", a u Africi je otkriven dosad neopisan primjerak toliko sićušan da mu je raspon krila kada ih raskošno raširi samo dva milimetra. S druge strane, Agripina lopatica ili "Bijela vještica" (Thysania aggrippina) ima raspon krila od čak 28 centimetara - veličine je prosječnog tanjura za restoransku večeru.

3. Mužjaci imaju nevjerojatno snažan njuh

Svi znamo da je pseći njuh nešto izvanredno, no naši se četveronožni prijatelji ipak mogu postidjeti u odnosu na ova, značajno manja stvorenja. Naime, mužjaci ženku pronalaze prateći njen seksualni feromon. Kada nađe ženku u koju se "Zaljubi", moljac ju je spreman nanjušiti na nevjerojatnim udaljenostima. Tako rekord zasad drži jedan mužjak koji je za ženkom svojih snova išao čak 37 kilometara, prateći njen mirisni trag. Mora da se užasno razočarao kada je doznao da je žrtva prijevare zlih znanstvenika koji su mu postavili feromonsku zamku na toj lokaciji.

4. Moljci su oprašivači, korisni baš poput pčela

Iako nerijetko o njima razmišljamo kao o insektima od kojih imamo koristi, neke vrste moljaca zapravo su izuzetni saveznici poljoprivrednika, jer baš poput pčela, leteći od cvijeta do svijeta, oprašuju biljke. Tako ukrasne biljke juke doslovce ovise o "juka-moljcima" kako bi se razmnožavale, a zanimljivo je da svaka podvrsta juke ima svoju podvrstu juka-moljca, specijaliziranog za tu lijepu biljku. Zbog teorije da moljci mogu imati toliko dugačko rilce da bi mogli oprašivati cvijeće svojedobno je ismijavan i otac teorije evolucije Charles Darwin, no naknadno je na Madagaskaru otkrivena vrsta moljca čije rilce je dugačko čak 30 centimetara i idealno za oprašivanje cvjetova orhideje.

5. Neki moljci nemaju usta i nikada ne jedu!

Prirodna prema nekim svojim podanicima zna biti malkice okrutna. Tako neke podvrste moljaca nemaju usta, a razlog je banalan - njima hrana jednostavno ne treba. Otkako se razviju iz ličinke, njihov životni vijek traje tek toliko da pronađu partnera i razmnože se, najviše nekoliko dana. Za to vrijeme oslanjaju se na energiju nakupljenu dok su bili ličinke. Ako su sretni, umru zaljubljeni i gladni, a ako ne nađu partnera - samo gladni.

6. Svima su draga poslastica

Nije lako biti moljac jer sve oko tebe puno je predatora koji te smatraju pravom delicijom. Popis je uistinu podugačak, a mnoge od životinja hrane se moljcima kao i njihovim ličinkama. Tu su ptice, žabe, šišmiši, gušteri, manji sisavci, a u nekim dijelovima svijeta i ljudi! Dosjetiše se tako moljci nekoliko trikova ne bi li preživjeli u svijetu koji ih gleda samo kao fast food. Neki su tako razvili sposobnost mimikrije, pa se prilagođavaju boji, primjerice, kore drveta kako ih predator ne bi spazio i smazao. Drugi su razvili šare na krilima i tijelu koje su odbojne ili pak zasljepljujuće pojedinim predatorima. Rat je to koji traje stoljećima.

7. Neki moljci vole putovati

Ništa čudno, čovjeku, tj. moljcu, katkad dojadi okruženje u kojem se nalazi, posebno ako je to područje puno gore opisanih koji ih samo žele vidjeti na tanjuru. Planetarno su popularni sjevernoamerički moljci koji često prevaljuju vrlo velike udaljenosti. Moljci migriraju ne samo iz praktičnih razloga, poput izbjegavanja opasnosti ili "trbuhom za kruhom", već i turistički. Kad im dojadi klima, postane prehladno ili pretoplo, presušno ili isuviše kišno, odu na godišnji na neku drugu adresu, dok se stanje doma ne smiri.

8. Moljci vole "potegnuti"

Znali smo da moljce u naše domove privlači svjetlo, no to nije jedini razlog zašto nam se useljavaju. Jedan od njih je voće, naročito banane čiji miris obožavaju. A vole i fermentirane proizvode, pa samim time i alkohol. Preferiraju pivo, čiji ih miris neodoljivo privlači. Želite li vidjeti kako izgleda tulum moljaca, premažite granu ili dasku u dvorištu smjesom gnječene banane, melase i piva pa uživajte u pogledu. (Redakcija VauMijau nije odgovorna ako primjena savjeta unese nemir u susjede)

9. "Nemam curu? Eh, nema veze, mogu ja to i sam"

Neke vrste moljaca mogu se razmnožavati podjednako seksualno kao i aseksualno. Kad im dojadi potraga za partnerom ili naprosto ne pronađu ljubav svog kratkog života naprosto se sami oplode. Čemu život bez djece, je l‘...

10. "Samo sam tu, neću ti ništa".

Moljci spadaju u insekte koji su posebno miroljubivi. Ne grizu, ne udaraju, ne grebu niti napadaju na bilo koji način. Najgore što vam se može dogoditi jest da sleti na vas, što se i dogodilo na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2020., kada su se među publiku progurale velike količine lokalnih dečkiju, Bogongo moljaca, očiglednih ljubitelja sporta. Pravi kaos o kojem su izvijestili i mediji nastao je kada je, na njen užas, jedan osobito hrabar i poprilično velik Bogongo moljac (a možda je i malo previše piva bilo u igri" odlučio sletjeti na grudi legendarne sopranistice Yvone Kenny, baš dok je ona izvodila olimpijsku himnu u prekrasnoj ljubičastoj haljini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 22:28