POBJEDNICA

Ova simpatična mala lepršavica proglašena je pticom 2021. godine. Čestitamo!

Brojnost joj opada već duži niz niz godina zbog smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani
 BIOM

Poslovica kaže da jedna lasta ne čini proljeće, ali u ovim zimskim danima vrsta ptica koja svoja gnijezda svija uz ljudske nastambe već više od 7.000 godina osvojila je srca većine naših glasača. Naime, uvjerljivu pobjedu u jučer okončanom izboru za Pticu godine 2021. osvojila je – lastavica (Hirundo rustica), piše BIOM.

U prvih nekoliko dana glasanja koje je provedeno putem interneta i tim putem po prvi je put bilo otvoreno široj javnosti, odvijala se neizvjesna borba za titulu ptice godine između lastavice i ćukavice (Burhinus oedicnemus), koja je čak jedno vrijeme vodila tijekom zaprimanja glasova. No, na koncu je s 287 glasova pobijedila dobro poznata i raširena vrsta kojoj, nažalost, brojnost opada niz godina uslijed smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani. Pad brojnosti lastavičinog plijena posljedica je pojačanog korištenja pesticida u poljoprivredi u proteklih pedeset godina, kao i česti slučajevi uništavanja njihovih gnijezda koja često rade na mjestima koja ne odgovaraju ljudima.

Ćukavica je s 204 glasa zadržala drugo mjesto u ovom izboru za Pticu godine 2021. Ova vrsta može se pronaći na svega nekoliko lokacija u Hrvatskoj, kao što je nedavno proglašeni Park prirode Dinara, zbog čega ima status ugrožene vrste u Hrvatskoj. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva dolazi do postupnog zarastanja kamenjarskih pašnjaka koja su jedno od glavnih staništa ćukavice na našim područjima. Zarastanje otvorenih kamenjarskih pašnjaka je raširen problem u Hrvatskoj i predstavlja prijetnju mnogim vrstama ptica, ali i ostaloj flori i fauni vezanoj uz takva staništa.

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) jedini je preostali specijalizirani pernati strvinar u Hrvatskoj, a jedina se stabilna populacija nalazi na otocima Kvarnera. Zahvaljujući svojem načinu prehrane bjeloglavi sup ima važnu ulogu u sprečavanju širenja bolesti u ekosustavu. No, česta je žrtva trovanja, što je i jedan od glavnih faktora izumiranja kontinentalne hrvatske populacije koja se nekoć protezala duž obale, središnje Hrvatske i Slavonije. U ovogodišnjem izboru za pticu godine bjeloglavi sup osvojio je 171 glas ljubitelja ptica i prirode.

Sve tri vrste u ovogodišnjoj konkurenciji nominirali su ornitolozi udruge Biom iz Zagreba i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka.

Izbor za pticu godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia). Izbor je ponovno održan 2018. godine, koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), a 2019. je Ptica godine bila prepelica (Coturnix coturnix), te potom zlatovrana kao Ptica godine 2020. Sudjelovanje u izboru ptice godine prvi je put široj javnosti bilo otvoreno ove godine u želji da što širi krug ljudi osvijesti potrebu dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:14