VIKTORIJIN KRIŽ

Ovaj pas s marincima je odradio 46 misija u najopasnijim dijelovima svijeta. Sad je dobio najvišu nagradu

Narednik koji je s njim radio rekao je da je i njemu velika čast vidjeti nagrađenog Bassa
 Facebook/United States War Dogs Association

Bass, belgijski ovčar koji je služio u američkim marincima, spasio je nebrojene živote nanjušivši pet IED bombi tijekom napada na talibane. Nagrađen je životinjskom verzijom Viktorijinom križa koju je do sad dobilo 75 životinja, a nakon 1945. originalnu je nagradu zaradilo tek 15 ljudi, prenosi Daily Mail.

Nagradu je pokrenula britanska dobrotvorna organizacija 1943. godine nakon što je njezina utemeljiteljica Maria Dickin shvatila koliko je ljudskih života spašeno zaslugom životinja. Bass je proveo šest godina u zapovjedništvu američkih marinaca za specijalne operacije, sudjelovao je u 46 misija u Afganistanu, Iraku i Somaliji gdje je proveo više od 350 čišćenja od eksploziva.

Napunio je 10 godina, što je u psećim oko 53 godine, pa je otišao u mirovinu. Živi sa svojim bivšim voditeljem, narednikom Alexom Schnellom, u San Antoniju u Teksasu. Bassa je za nagradu nominirao bivši voditelj pasa američkih marinaca Chris Willingham. Jan McLoughlin, glavna direktorica PDSA-e koja dodjeljuje nagradu, pohvalila je Bassa za njegovu predanost.

- Bass je pokazao hrabrost i predanost dužnosti u pomaganju uspjehu svog tima te večeri 2019. Svojim je postupcima nedvojbeno spriječio dodatne gubitke života što ga čini dostojnim primateljem PDSA Dickin medalje, rekla je.

Dodala je da radni psi kao što je Bass ili kućni ljubimci, imaju jedinstvenu ulogu u ljudskim životima. - Bass je prekrasan primjer koliko su životinje bitne. Njegove iznimne sposobnosti i odlučnost bile su očite svima koji su s njim radili, a očito je bio cijenjen član tima, zaključila je McLoughlin.

Narednik koji je s njim radio rekao je da je i njemu velika čast vidjeti nagrađenog Bassa te da se nada da će njegova priča ukazati koliko su životinje važne za oružane snage. Willingham, koji je Bassa nominirao, rekao je da su Alex i Bass nevjerojatan tim.

- Bass svojim vještinama demonstrira najbolje od K-9 i oduševljen sam što su njegova postignuća prepoznata, rekao je.

Tijekom noćne racije za hvatanje talibanskog bombaša u Helmandu 2019. godine, neprijateljski vojnici otvorili su vatru i detonirali IED. Da bi izbjegli frontalni napad, započeli su s čišćenjem obližnje zgrade kako bi dobili sigurniju točku gledišta. Bass je preuzeo vodstvo u čišćenju i odmah identificirao IED koji se nalazio uz ulaz u zgradu.

Nakon što je pronašao još jedan ulaz u zgradu, identificirao je dodatna četiri IED-a. PDSA Dickinova medalja je veliki brončani medaljon unutar kojeg se nalaze riječi "Za hrabrost" i "Mi također služimo" u lovorovom vijencu. Medalja je dodijeljena 75 puta, a dobilo ju je 38 pasa, 32 goluba, četiri konja i jedna mačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:42