JAKO LOŠE VIJESTI

Ove ljupke krznate životinjice od sada se nalaze na popisu ugroženih vrsta

Krčenje zemlje, šumski požari, suša, bolesti i druge prijetnje uzrokovale su alarmantan pad njihovog broja
 Wasin Pummarin/Panthermedia/Profimedia

Nakon dramatičnog pada broja na istočnoj obali Australije, koala je uvrštena na popis ugroženih vrsta. Krčenje zemlje, šumski požari, suša, bolesti i druge prijetnje uzrokovale su alarmantan pad broja koala, piše Green.hr.

Koale su uvrštene na popis ranjivih vrsta 2012. godine, a unatoč naporima da ih zaštiti, vlada je polučila neuspjeh.

“Stavljanje koala na popis ugroženih vrsta dodaje prioritet kada je u pitanju očuvanje vrste”, rekla je ministrica okoliša Sussan Ley. Dodala je i to da dužnosnici rade na izradi plana oporavka i procjene utjecaja na ovu vrstu.

Prošle godine, istraživanje Novog Južnog Walesa pokazalo je da će, ako se ovi trendovi nastave, koale izumrijeti do 2050. godine. Stoga je potrebno poduzeti hitne akcije kako bi se spriječilo izumiranje još jedne vrste. Procjenjuje se da su šumski požari koji su zahvatili Australiju tijekom ljeta 2019. i 2020. prouzročili smrt 5.000 koala i zahvatili 24 posto njihovog staništa samo u Novom Južnom Walesu.

Najveća australska skupina za očuvanje koala, The Australian Koala Foundation, kaže da bi sada na teritoriju Australije moglo biti samo 50.000 koala koje žive u divljini.

“Koale su u samo jednom desetljeću s popisa ranjivih vrsta uvrštene na popis ugroženih vrsta. To je šokantno brz pad”, rekao je znanstvenik Stuart Blanch iz WWF-a u Australiji.

Također, znanstvenici upozoravaju da će klimatske promjene također pogoršati šumske požare i sušu, te smanjiti kvalitetu ishrane ovih životinja listovima eukaliptusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2022 23:25