KRV NIJE VODA

Ove ptice mnogima nisu omiljene, ali upravo je otkriveno da uvijek ostaju uz članove svoje obitelji

Prijatelje će bez problema promijeniti ako će zbog toga profitirati, no njima bliska stvorenja su nešto sasvim drugo
 Ross Hoddinott/Nature Picture Library/Profimedia/Ross Hoddinott/nature Picture Library/profimedia

Krv nije voda kada se radi o ljudima, a čini se da isto vrijedi i za čavke. Znanstvenici su otkrili kako one bez nekih većih problema odabiru prijatelje, a sve to kako bi se domogle hrane, no da uz članove svoje obitelji ostaju uvijek, čak i kada im prijeti glad. No, zašto je istraživanje provedeno baš na njima? Imaju one veoma složene odnose, koji podsjećaju na one koje u društvu imaju pripadnici naše vrste. Premda ove ptice mnogi ne vole, a među omiljene ne spada ni njihova rodbina (sive vrane, gavrani, svrake, gačci i brojni drugi), riječ je o iznimno inteligentnim stvorenjima koje, pokazalo je ovo istraživanje, itekako razumiju koncept odanosti.

Studija je provedena na koloniji čavki u britanskom Cornwallu i pokazala je da ove ptice veoma lako odbacuju stare prijatelje i sklapaju nova prijateljstva ako im to pomaže u dobivanju nagrada, ali ostaju uz obitelj u svakom slučaju.

Znanstvenici su divljim čavkama, inače vrlo društvenim pticama, dali zadatak u kojem je pristup ukusnim crvima brašnarima ovisio o tome koje jedinke dolaze zajedno do posude s crvima. One su vrlo brzo shvatile o čemu ovisi dobivanje poslastice, pa su zamijenile prijatelje kako bi dobile najbolje nagrade. No, ostale su sa svojim potomcima, braćom, sestrama i partnerima (ove su ptice monogamne) bez obzira na to što su dobile. Ostale su ih njih čak i kad je to značilo da neće dobiti ništa.

Studija koja je dio desetljeće dugog projekta Cornish Jackdaw i pruža nove uvide o društvenim odnosima nekih životinja.

- Ideja je bila saznati mogu li one prilagoditi svoje društvene asocijacije. Možda imaju prijatelje u pogrešnoj grupi? Hoće li ih odbaciti i družiti se s nekim drugima, zbog kojih bolje prolaze? Pokazalo se da su čavke vrlo strateški nastrojena stvorenja. Brzo su naučile odbaciti prijatelje iz jedne grupe kako bi mogle dobiti najbolje nagrade. Ipak, napravili su iznimku kada su u pitanju ptice koje su im bliske, čak i ako ne dobiju ništa - rekao je za Guardian Alex Thornton, profesor kognitivne evolucije u centru za ekologiju i očuvanje na kampusu Penryn Sveučilišta Exeter u Cornwallu.

Pojasnio je kako su čavke odabrane jer su pametne i poznato je kako imaju dinamične društvene odnose. Njihovi međusobni odnosi prilično su složeni, zbog čega postoje paralele između njihova društvenog života i onog kakvog imaju ljudi.

Projekt Cornish Jackdaw Project pokrenut je 2012. godine i uključuje tri kolonije, s više od 2500 čavki s prstenovima u boji i oznakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:36