KAKAV PRIZOR!

Ove vodene grdosije ostavljaju bez daha: Ne bismo ih voljeli susresti uživo!

Najveće među njima mogu narasti do nevjerojatnih osam metara i biti prilično stare

Ilustracija

 Maximilian Buzun/Alamy/Alamy/Profimedia

Ribe jesetre nas baš i ne plaše, no snimka objavljena na Facebooku pokazuje ih u drugom svjetlu. Divovskom. Premda nam ništa ne bi napravile i za ljude su bezopasne, svejedno ove grdosije mnogi ne bi voljeli susresti uživo.

Mogu narasti od dva do 3.5 metra, a najveća ikad ulovljena bila je duga nevjerojatnih osam metara. Ta je bila teška oko 500 kilograma i procjenjuje se kako je bila stara stotinu godina. Naravno, nisu sve tako velike - osam metara doseže jesetra Huso huso, dok su druge manje. Naime, jesetra je porodica riba iz reda Acipenseriforme, a ima ih 26 vrsta. Zajedničko im je to što sve one, bez obzira na veličinu, dugo žive.

Zanimljivo je da su im oči slabo razvijene, ali zato hranu traže uz pomoć brkova. Može ih se naći u rijekama i jezerima, ali i oceanima.

U Jadranskom moru živi jadranska (Acipenser naccarii) i atlantska jesetra(Acipenser sturio). One ne mogu narasti do osam metara, tako da ovakav prizor u našem moru definitivno ne možemo vidjeti. Što je mnogima, sasvim sigurno, prilično drago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:48