IZAZIVAJU STRAH

Ovih osam činjenica o vukovima mnogi ne znaju, a promijenit će način na koji ih gledate

Svi znamo za njihovo zavijanje, a ono je samo njihov alat za komunikaciju
 William Ervin/Sciencephoto/Profimedia

Poznati kao visoko inteligentne životinje koje žive u čoporima, vjekovima ih prati glas da su divlji i opaki, a nerijetko su junaci mitova i legendi, piše National Geographic. Istina je da su vukovi izuzetno društvene životinje koje se snažno društveno povezuju s članovima porodice i svog čopora. Zapravo, vukovi promatrani u divljini često pokazuju različite emocije jedni prema drugima poput naklonosti i ljubavi.

1. PRAVA LJUBAV

Kada vukovi jednom pronađu svog ljubavnog partnera, nastoje biti zajedno i u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti, često dok ih smrt ne rastavi. Čopor vukova se uglavnom sastoji od glavnog para – mužjaka i ženke i njihovih potomaka. Iako samo glavni par ima potomstvo, svi ostali odrasli članovi čopora pomažu u odgoju i brizi o mladuncima i osiguravaju im preživljavanje.

2. VUKOVI ĆE DATI ŽIVOT JEDNI ZA DRUGE

Osim činjenice da su monogamni i što najčešće ostaju s jednim partnerom cijeli život, vukovi razvijaju tako snažne društvene veze s obitelji i voljenim da je poznato kako se žrtvuju za opstanak svog čopora, odnosno porodice. Romeo i Julija im nisu ravni.

3. SVE JE U ZAVIJANJU

Možda najpoznatija karakteristika sivog vuka je njegovo prodorno zavijanje. Ono je prvenstveno alat za komunikaciju: kako između pojedinca i čopora, tako i između različitih čopora. Kada je riječ o teritoriju, zavijanje će odrediti veličinu i snagu različitih čopora. Na temelju toga vukovi najčešće donose odluku da li da napadnu ili da se povuku.

4. VUKOVI SU DUGAČKI I BRZI

Prosječna dužina ženke je od 137 do 183 centimetra od nosa do repa, dok mužjaci mogu narasti i do 198 centimetara u dužinu. To je, barem dijelom, zaslužno za njihovu brzinu kretanja: na kratke staze jure brzinom od 58 do 61 kilometar na sat. No, kada ne trče za nečim, kreću se prosječnom brzinom od svega osam kilometara

5. VUKOVI SU MARATONCI

Iako gore spomenuta brzina nije neka velika brzina za vrhunskog predatora (gepard, recimo, može dostići brzinu od 121 kilometra), vukovi su ultramaratonci i veoma su izdržljivi lovci. Dobro su poznati po tome da su u stanju pratiti svoj plijen satima i do duboko u noć. Vukovi su jako inteligentne životinje, s izuzetno razvijenim sluhom i osjetilom mirisa, što im omogućava efikasno pronalaženje plijena.

6. GLADAN KAO VUK

Ne kaže se bez veze "Gladan kao vuk"! Vukovi mogu da pojedu ogromne količine hrane odjednom, čak do devet kilogram u samo jednom obroku. Alfa mužjak jede prvi i pojest će više mesa od ostalih članova čopora. Nakon njega, na red dolaze ostali članovi, a zatim i drugi strvinari. Iako je ta proždrljivost djelomično zaslužna za njihovu lošu reputaciju, to je zapravo taktika preživljavanja, jer vukovi nikad ne znaju kada će imati sljedeći obrok i često prođu i dani prije nego se ukaže prilika za novi obrok

7. BAKO, BAKO, KAKO IMAŠ VELIKE RUKE!

Ako ste ikada vidjeli pravi otisak vučje šape, to je dovoljno da se naježite, jer je prosječna veličina njihove šape usporediva s veličinom ljudske šake, širine 10 i dužine 13 centimetara.

8. VUČJE KUĆE

Danas većina vukova nastanjuje šume, močvare, šikare, tundre, stepe, pašnjake, a žive na do tri tisuće metara nadmorske visine. Živeći, loveći i igrajući se u čoporima kao vrlo društvene životinje, često prevaljuju velike udaljenosti u toku dana, ponekad i preko 20 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:31