DOBRO JE ZNATI

Ovih pet vrsta naše hrane možete dati svojim psima... Dobre su za njih!

Podižu im imunitet, dlaka im je sjajnija, neće imati probavnih problema...
 Janie Airey/Imagesource/Profimedia

Mnoge vrste hrane koju mi jedemo psi smiju jesti i dobra im je za zdravlje. No, mnogi često nisu sigurni koja je hrana dobra, a koja ne, pa im za svaki slučaj ne daju uopće našu hranu. To je šteta - mnoge namirnice su im zdrave. Naravno, ako ih dobiju pripremljene na dobar način: neke sirove, druge prokuhane, no svakako bez začina. Donosimo pet vrsta hrane koje slobodno možete dati svojem psu, prema pisanju Medical newsa.

Mrkve

Grickanje mrkve je zdravo za nas, ali i za njih. One pomažu da im usta i zubi ostanu česti, pa su idealni za sve one vlasnike koji pse nikad nisu naviknuli na pranje zubiju. Treba imati na umu da one pomažu i kod proljeva, jer su pune vlakana. Bogate su i beta karotenom i retinolom koji se u tijelu transformiraju u vitamin A. On je veoma važan za pse i sastojak je svih komercijalnih psećih hrana, jer pomaže u jačanju imuniteta, a pomaže zdravlju kože i dlake.

Svi oni koji kuhaju svojim psima trebali bi im u obroke redovito stavljati mrkvu. Ipak, ne smije se pretjerati, jer treba imati na umu da je višak vitamina A za pse toksičan.

Jaja

Puna su amino kiselina, koje su nužne za proizvodnju proteina. One pomažu u izgradnji mišića, jačanju dlake i obnovi tkiva. Osim toga, jaja su i dobar izvor kalcija, koji je nužan za snažne kosti i zube.

Preporučuje se samljeti ljudske jaja i dodati ih u zdjelicu svog psa. Naravno, to se odnosi samo na jaja onih kokoši koje ne dolaze industrijskog uzgoja. Ako se koriste ljudske tih jaja, njih prvo treba sterilizirati. U jajima ima i biotina, koji je važan za zdravu kožu i finu, svilenkastu dlaku. Ono što nije preporučljivo je psima davati jaja, jer mogu dovesti do problema u probavi. Zapravo, stručnjaci preporučuju da je najbolje skuhati jaja i poslužiti ih psu svega nekoliko tjedno.

Mahune

Idealne su za pretile pse, jer je riječ o zdravom, nisko kaloričnom obroku. Može ih se pripremiti bilo kako, jedino je važno da pas u obroku pojede samo njih. Kod pripreme valja izbjeći začine i ulja.

Mahune su pune vitamina A, K i C. Tu je i magnezij, koji je važan za općenito zdravlje naših pasa. Zbog toga se preporučuje da ih psi redovito jedu, a mogu se davati i umjesto poslastica. Stručnjaci kažu da čak 50 posto obroka naših pasa mnogu činiti mahune, ali da ih uvodimo malo po malo u njihove obroke.

Losos

Preporučuje se da ga psi jedu maksimalno dva puta tjedno, ne više. Nikad se ne smije poslužiti sirov. Ako je preskup, psima se može dati tuna ili haringa, kao i mala količina ribljeg ulja. Zašto sve to? Zbog omega-3 kiselina. Ona će pomoći njihovom imunitetu, pomoći će kod upala, a njihovo krzno će biti zdravo i sjajno. Losos je dobar izvor proteina, a mogu ga jesti i psi koji su na dijeti.

Psima se preporučuju davati male količine ribe provjerenog porijekla. Oni loše kvalitete koju imati parazite koji dovode do trovanja. Losos iz konzerve se može dati psima, ali treba provjeriti ima li unutra kostiju. Ako je konzerviran u vodi, onda je prihvatljiv.

Jogurt

Idealan je u svako doba godine. Ljeti se psima može dati smrznut. Pun je probiotika koji su idealni za njihovu probavu i pomažu im u borbi s raznim infekcijama. Često se psima koji imaju proljev daje jogurt - malim psima 1 do 2 čajne žličice, srednjim psima 1 do 2 jušne žlice, dok veliki psi mogu dobiti do četiri čajne žlice. Može se umiješati u hranu ili dati samostalno. Psima se ne smije dati jogurt koji ima šećera - primjerice, voćni jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:36