TUŽNA SUDBINA

Ovih pet vrsta životinja izumrlo je u divljini, može ih se vidjeti samo u ZOO vrtovima

Radi se na tome da ih se ponovno vrati u divljinu, no to je dugotrajan proces

Sabljorogi oriks

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Nekih životinja u prirodi više nema, jer su izumrle, ali ih još uvijek možemo vidjeti u ZOO vrtovima. To daje nadu da bi se vrste mogle spasiti, no valja biti oprezan kod toga. Bilo je situacija kada su se uzgojile životinje spremne na povratak u divljinu, a onda su puštene u, primjerice, srce rata koji se odvijao u njihovoj domovini, pa nijedna nije preživjela.

No, dok god postoje ove vrste u ZOO vrtovima, ima nade. Portal A-Z animals navodi pet takvih vrsta životinja.

image

Havajska vrana

Rick & Nora Bowers/Alamy/Profimedia

Havajska vrana ili alala

Inteligentna ptica koja je odlično prilagođena vrućim uvjetima na otoku po kojem je i dobila ime. Živjela je isključivo u šumama, i to u velikim jatima. No, ljudska prisutnost u tim prostorima ju je dovela do izumiranja.

Stanovništvo ju je smatralo posebnom, odnosno, vjerovalo je da su ove ptice duhovi voditelji obitelji. Njeno drugo ime, Alala, znači poziv, plač ili poruka. Premda se ne glasa baš najljepše na svijetu, ipak je smatraju pticom pjevicom.

image

Davidov jelen

Heiti Paves/Alamy/Alamy/Profimedia

Davidov jelen (Pere Davids Deer)

Poznati pod imenima milu i elaphure, ova vrsta jelena živi u riječnim dolinama Kine. Prosječan životni vijek im je 18 godina. Zanimljivo je da ženke ove vrste uglavnom ima samo jedno mladunče. Kopita su im takva da mogu lako plivati, što im je nužno potrebno s obzirom na to da žive u močvarama. Veoma su socijalne životinje i žive u velikim grupama.

image

Sabljorogi oriks

Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Sabljorogi oriks

Životinja je to koja je još poznata i kao saharski oriks. Nekada davno u sjevernoj Africi ih je bilo mnogo, no 2000. godine i zadnji na slobodi je preminuo. Ljudi sad rade na tome da ih vrate u njihovo prirodno stanište. Ova vrsta antilope je prilagođena životu u pustinji. Ime je dobila po obliku svojih rogova. Stari Egipćani su ih domestificirali i znali su im zavezati rogove dok su mladi, pa bi u odrasloj dobi imali samo jedan rog. Neki vjeruju da je upravo to korijen mita o jednorogu.

Baš kao i deve, oriksi mogu biti danima bez vode. Ne zna se koliko žive u divljini, no najstariji u zatočeništvu preminuo je u 21. godini života.

image

Modra ara

P. Wegner/Imagebroker/Profimedia

Modra ara

Poznata je i kao mala plava ara, a nekoć je bila endemska vrsta u Brazilu. Jedna je od vrsta ptica koje mogu oponašati ljudski govor. One su veoma živahne, društvene i odane svojim partnerima. Ime su dobile Johannu Baptistu von Spixu, koji je zatočio prvu modru aru.

Baxterova žaba (Wyoming Toad)

Ova vrsta žaba živi na kopnu diljem Sjeverne Amerike, gdje noću lovi, a danju se ukopa u blato. Jedu kukce i druge male insekte, a ženka ove žabe je malo veća od mužjaka. Žive oko osam godina. Trenutno se nekoliko ZOO vrtova trudi kako bi uspjeli u prirodu pustiti dovoljno ovih žaba da se obnovi populacija. U divljini je izumrla 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 07:10