SIROTA STVORENJA

Ovim prekrasnim životinjama prijeti užasna sudbina: ‘Izumrijet će do 2035. ako nešto ne poduzmemo!‘

Mogu se vidjeti kako se gnijezde u vrtovima, skrivaju ispod automobila i gegaju pored putnika
 Peter Chambers/Alamy/Profimedia

Mnoge životinjske vrste muku muče da prežive, a na toj crnoj listi su im se ovih dana pridružili i afrički pingvini. Aktivisti tvrde da, ako se ništa ne poduzme, ove životinje će s lica planeta nestati do 2035. godine.

Populacija afričkih pingvina dramatično se smanjila u posljednjih stotinu godina. Početkom 20. stoljeća smatra se da je vjerojatno bilo nekoliko milijuna gnijezdećih parova. Danas ih je ostalo manje od 11 tisuća, a populacija i dalje opada.

Međunarodna unija za očuvanje prirode navela je pingvina kao ugroženu na svom crvenom popisu ugroženih vrsta. Znanstvenici smatraju kako do 2035. godine neće biti dovoljno parova za razmnožavanje da se vrsta nastavi. Odnosi se to na divljinu, naravno.

Do problema je doveo prekomjerni izlov ribe i promjene okoliša u Indijskom oceanu. To je dovelo do smanjenja broja rib, poput sardina i inćuna, koje su ovim pingvinima omiljena hrana. Prijete im i bolesti, oluje i poplave te zagađenje.

Afrički pingvini poznati su po svojim neobičnim oznakama i prepoznatljivom glasanju. Uglavnom žive na otocima uz obalu Namibije i Južne Afrike. Godine 1985. osnovali su koloniju u Boulders Beachu, u predgrađu Simon’s Towna u Cape Townu. Pingvini često pronađu svoj put do grada, a mogu se naći kako se gnijezde u vrtovima, skrivaju se ispod automobila i gegaju pored putnika u Cape Townu.

Unatoč prijetnjama s kojima se pingvini suočavaju, postoji nada za njihov opstanak.

- Ako ribari, južnoafrička vlada, naftne i brodarske tvrtke, znanstvenici, zaštitari prirode, međunarodni saveznici i javnost rade zajedno, možemo zaustaviti pad broja afričkih pingvina svake godine - rekla je za Guardian Judy Mann, izvršna direktorica strateških projekata u Two Oceans Aquarium Foundation.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:17