JUNAČINA

Ovo je najhrabriji mačak u Hrvatskoj! Hladnokrvno je uselio u azil za - pse

Jedan je dan došao vidjeti kako se tamo živi, a onda se nakon par dana vratio da ostane
Žućo
 Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik

Znamo da se mačke ničega ne boje, no jedan mačak je ipak malo pretjerao u svom junaštvu. Prije tjedan dana prvi put se pojavio u dubrovačkom azilu Žarkovica, gdje su smješteni deseci napuštenih pasa. Mačka su pronašli kako spava u boksu sa šest pasa - doduše, starijih i nezainteresiranih, tako da pridošlicu nisu ni pogledali. Zašto je došao baš tamo i odabrao njihov boks, ne zna se, no procijenio je da mu se tamo sviđa. Vidjela ga je voditeljica azila, pa mu je dala zdjelicu hrane i vode. Mačak je pojeo i nestao.

Činilo se kako je to - to. Jednodnevna avantura, mačak koji je odabrao dobar boks, dobio hranu i otišao.

image
Žućo
Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik

No, onda se vratio. I to ne nakratko, nego se uselio. Gdje drugo, nego u svoj boks, s onih šest starčića. Kad su malo prosvjedovali zbog novog cimera, pustio im je da ga ponjuše. One koji su bili nasrtljivi, disciplinirao je šapom. U kratkom roku postao je kralj svog boksa, vođa.

- Čini se da nema namjeru otići. Pustili smo ga, naravno, neka radi kako želi. Sprijateljio se sa psima, ali i s volonterima. Prvi strah je prevladao, pa smo shvatili da je velika maza. Napravili smo mu malu kućicu, ima svoje zdjelice, travu na kojoj se sunča - kaže Sandra Sambrailo, voditeljica azila.

Naravno, neustrašivi mačak je dobio ime. Zove se Žućo, premda je nejasno odaziva li se na to ime. S obzirom na to da sebe vidi kao velikog mačka, krotitelja divljih pasa, vjerojatno je sam sebi dao neko uzvišenije ime. Žućo je ime za nekog običnog mačora, a nipošto za junačinu koja se nikoga ne boji. To što se junačina proda za malo maženja ne umanjuje njegovu veličinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:08