RUŽIČASTA LJEPOTICA

Ovo je najslađa ljubimica u našoj zemlji! Upoznajte neodoljivu Palčicu!

Bori se za život, no žena koja ju je izvukla iz mesne industrije ne odustaje i nada se čudu
Svinja Palčica
 Darija DebeljakDarija Debeljak

Zove se Palčica i život joj nije počeo bajno. Rođena je kao svinja na jednoj farmi. Njezina sudbina bila je zacrtana: odrast će, zdebljat se i pritom otići na klanje. Nitko je nikad neće pomaziti, dati joj ime, voljeti je. Svi oni koje je zavoljela, a to su njena majka i braća, bit će joj oduzeti. Njezin će život biti nezabilježen, nitko neće biti ni svjestan njenog kratkog postojanja. Bit će brojka, a ne ono što je: mali karakter, stvorenje čija je glava puna snova i čežnji koje ne umije izraziti, ali ih osjeća.

No, imala je sreće. Uvjetno rečeno, naravno - sretna je jer je bolesna. Vidjela ju je Darija Debeljak, žena koja inače spašava životinje. Primijetila je da joj se rebra vide, da jedva stoji na nogama, a nakon što i napravi poneki korak da se ukopa i ljulja... Tako je to, kaže, sa životinjama koje se uzgajaju za jelo - baš nikoga na ovom svijetu nije briga. No, Dariju je bilo briga. U te velike ružičaste uši prošaptala je da će napraviti sve što može da malena ojača, odraste i da ne završi na nečijem tanjuru. A onda ju je povela doma. Nazvala ju je Palčica.

- Veterinar je rekao da je zakržljala i nije pretjerano optimističan. No, navikli smo mi već na svašta, a mnoge životinje su prava mala čuda i uspjele su se izboriti čak i kad se činilo da nema nade. Nekako, uvijek je ima. Čak i kad odustanemo, postoje trenuci u kojima se dogode stvari toliko nevjerojatne da nismo o tome mogli ni sanjati... Baš nam to daje vjeru da bi Palčica mogla imati sretan život - kaže Darija.

image
Darija Debeljak

Veterinar joj je dao upute za hranjenje, a to u prijevodu znači da malenu mora hraniti svakih par sati. Na to je, dohranjujući brojne štence i mačiće, Darija navikla. Ono što je najvažnije je da maleno biće jede - a to itekako radi! Sve dok ugura njuškicu u posudicu s hranom, ima nade.

Pred Darijom i Palčicom su dani borbe za jedan maleni život. Nekima je možda nebitan, ali Palčici je najvažniji, najveći i najposebniji: njezin vlastiti, jedan jedini. Poželimo joj sreću u borbi: da odraste, bude sretna svinja, osjeti travu pod papcima, njuškom iskopa najveću blatnu kaljužu u Slavoniji i onda se u njoj valja danima. Neka bude sretna svinja, baš kao i oni koji su to uspjeli prije nje. Bio je jedan Archibald, jedna Ljilja, jedan Sausage... Pa neka bude i jedna Palčica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:01