SKUP SPORT

Ovo je pet najskupljih pasmina na svijetu: Neke koštaju pravo bogatstvo!

Osim novca koji se treba izdvojiti za kupovinu, potrebno je izračunati i ukupne troškove brige o određenim pasminama

Ilustracija

 Oli Scarff/AFP

Umjesto udomljavanja koje je najpoželjniji način za nabavljanje psa, neki vlasnici pasa odlučuju se na kupovinu. Cijene pasa su različite i ovise o pasmini, a neke od njih koštaju pravo bogatstvo, piše Klix.

Osim novca koji se treba izdvojiti za kupovinu, potrebno je izračunati i ukupne troškove brige o određenim pasminama, a ovo je pet najskupljih pasmina pasa na svijetu.

image
Profimedia

Akita

Japanski psi akite su veliki, moćni psi s puno čvrstine i dostojanstva. Njihovom ponosnom držanju doprinose male uši i tamne oči. Ostavljaju upečatljivu sliku svojim gustom, plišanom dlakom, koja dolazi u crveno-smeđim, tigrastim i bijelim bojama. Odrasli mužjaci imaju 64-70 centimetara, a ženke 58-64 centimetra.. Raspon težine je 34 -50 kilograma. Akita može koštati i oko 28 tisuća kuna.

Faraonski gonič

Faraonski gonič obično se koristi u lovu na zečeve. Ovi psi su vrlo inteligentni i atletski građeni. Pasmina ima prosječni životni vijek od 11 do 14 godina, ali izuzetno je osjetljiva na stres. Stres može dovesti do teških probavnih i neurotičnih problema, koji mogu biti veoma skupi za liječenje. Za psa ove pasmine potrebno je izdvojiti oko 45 tisuća kuna.

Rottweiler

Ova pasmina nema previsoku cijenu kada je njihova kupovina u pitanju, no zbog brojnih zdravstvenih problema iziskuju mnogo uloženog novca kojima se plaćaju veterinarski računi. Na rotvajlera vlasnik može potrošiti i do 80 tisuća kuna godišnje. Cijena jednog rotvajlera može biti do 60 tisuća kuna.

image
Timothy A. Clary /AFP

Chow Chow

Chow Chow potječe iz sjeverne Kine i jedna je od najstarijih i najrjeđih pasmina na svijetu. Veoma je skup, ali ogromni troškovi ne staju na tome. Briga o ovoj pasmini može godišnje koštati preko 80 tisuća kuna a, a na tržištu se mogu pronaći po cijeni od 60 do 80 tisuća kuna.

Tibetanski mastif

Iako su u početku korišteni kao čuvari i zaštitnici, postali su preskupi za održavanje pa su polako počeli izumirati. Pasmina je vrlo zaštitnički nastrojena i relativno zdrava, ali je sklona nasljednim stanjima kao što su displazija kukova, hipotireoza i anomalije oka.

Godinama su tibetanski mastifi poznati kao "najskuplji psi na svijetu". Rekord drži bogataš koji je 2014. na sajmu pasa u pokrajini Zhejiang svog novog ljubimca platio 1.4 milijuna eura. Nakon te spektakularne prodaje, uzgajivačnice su se "bacile" na uzgoj ovih pasa, međutim, ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje te je njihova slava brzo prošla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:48