VIDEO

Ovo je risovica Marta, spašena pokraj Perušića! Prekrasna je, ali nije posve dobro..

Zbog iscrpljenosti i dehidracije životinja se sporo budila iz anestezije, pala je noć i zahladilo je

Marta prije uspavljivanja

 Facebook

Za ekipu iz projekta Life Lynx ova je 2022. godina počela veoma uzbudljivo. Prvog radnog dana, u ponedjeljak, dobili su obavijest da je u blizini Perušića pronađen ris u betonskoj šterni iza napuštene kuće koja se nalazi na osami. Risa je pronašao Milan Rukavina Miško, koji je obilazio svoju djedovinu te je nasreću zavirio u šternu.

- Dojurili smo u Liku gdje nas je dočekala apatična odrasla ženka risa u rupi dubine 3,5 metra. Nakon uspavljivanja smo utvrdili da je dehidrirana i izgladnjela te ima tek 7,6 kilograma (prosjek odraslih ženki je 18 kg), no nema drugih vidljivih ozljeda. Poduzeli smo sve što smo mogli u terenskim uvjetima da ju stabiliziramo, rehidriramo i utoplimo.

Zbog iscrpljenosti i dehidracije životinja se sporo budila iz anestezije, pala je noć i zahladilo je pa smo ju transportirali na oporavak u HGSS Stanica Gospić tijekom noći. Risovica je ujutro pokazivala znakove oporavka, pojela doručak i glasno izražavala nezadovoljstvo prilikom prisutnosti ljudi, što nam je bio znak da je spremna za povratak u prirodu - objavili su.

Risovica je nazvana Marta, po baki gospodina koji ju je pronašao, i posljednjoj stanovnici napuštene kuće u čijoj šterni je stradala. Njeno kretanje i, nadaju se, potpuni oporavak će pratiti pomoću satelitske ogrlice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:34