MALI PANIČARI

Ovo je sedam najvećih psećih strahova: Svaki se boji barem jedne od ovih stvari

Mnoge od tih fobija su zapravo posve nelogične, ali je našij ljubimcima to nemoguće objasniti
 Sandra Marisol Del Ro Mendoza/Alamy/Alamy/Profimedia

Život sa psom donosi niz izazova. Mi moramo naučiti sve o svojem psu, a i on o nama. Dok oni nemaju problema s prihvaćanjem naših najčudnijih navika i osobina, nama je ponekad teško razumjeti neke stvari. Recimo, zašto se nije problem okupati u rijeci, ali jest u kadi? Zašto se ne boje kamiona za sakupljanje smeća, koji je jako bučan, ali umiru od straha kad čuju zvuk fena? Naši su psi krajnje nelogični, ali volimo ih bez obzira na to. Ili možda upravo zbog toga.

Strahovi su veoma individualni, no postoji šest najčešćih strahova među ljubimcima, tako da većina pasa ima bar jedan od njih.

1. Djeca

Osim onih pasa koji žive s djecom, mnogi drugi ih se boje. Često je razlog tome što djeca trče i viču, pa se psi koji se boje glasnih zvukova odmah uznemire. No, dio problema je i u činjenici da se boje jedni drugih: mališani često ne znaju kako prići psu, pa odmah pružaju ruku prema njegovoj glavi, pas to shvati kao agresiju, zalaje kao upozorenje i tada se djeca prestraše i povuku.

2. Vožnja

Ima pasa kojima je vožnja prava noćna mora. Bilo da se na nju nisu navikli, da imaju traume ili da ih je jednostavno strah zvukova i vibracija (vožnja vlakom). Kad vide da se trebaju ukrcati u neko prijevozno sredstvo, ukopaju se i treba ih nositi. Dok se voze, tresu se i imaju rep između nogu. Neki vole automobil, ali mrze vlak, drugi su opušteni u njima, ali se plaše brodova...

3. Fen/usisivač

Najveći strah svakog psa koji imalo drži do sebe. Vi uključite neki od ova dva uređaja, pas pobjegne. Koliko ono pasa godišnje pogine kad na njih naleti usisivač ili ih pokosi kakav ubojiti fen? Nijedan! No, oni to ne znaju i mnogi se psi do kraja života ne naviknu na te zvukove i bježe čim se izvuče kakav kabel.

4. Veterinar

Kako se neki od nas boje doktora, tako i naši ljubimci strahuju od veterinara. Uzalud ih ovi pokušavaju smiriti keksićima: ordinacije su mjesta koja im vraćaju uspomene na trenutke kada ih je nešto boljelo ili se sjećaju da su im tamo čistili analne žlijezde, davali injekciju, da su se budili iz narkoze... Nimalo lijepo, u svakom slučaju. Dok neki psi to relativno dobro ponose, drugi se znaju ukopati na početku ulice u kojoj je smještena ordinacija i ne žele dalje napraviti ni koraka.

5. Voda

Kao što mnogi vlasnici znaju, psi su licemjeri. More? Može! Rijeka? Može! Blatna lokvetina? Može! Kada s toplom vodom? Nikako! Neki tvrde da im smeta zvuk vode koja prolazi kroz cijevi, drugi misle da im se jednostavno ne sviđa takav oblik. Drugim riječima, druge vode su na neki način prirodne, ali ova koja povremeno curi u kadi im je strana. Kako god, ima onih koji se toliko boje vode da se pobrinu da i vlasnici imaju traumu, jer kupanje postaje noćna mora puna vode koja prska na sve strane, dlaka, kandži i borbe.

6. Bicikli/električni skuteri

Premda smo u gradovima okruženi biciklistima, rolerima, skejterima i ljudima koji voze električne skutere, a često nešto od toga voze i vlasnici pasa, nema veze. Ima onih ljubimaca koji će lajati na te ljude koji se, barem to oni tako vide, čudno kreću. Drugi će pokušati pobjeći što dalje od njih, a treći će se ukočiti i pomno ih promatrati.

7. Vatromet

Ne samo to, nego i razni pucnjevi, grmljavina te općenito vanjska buka. Ima onih koji su pse naučili da se toga ne boje, no mnogi se u starosti počnu bojati jakih zvukova. Mi znamo da ih vatromet neće pojesti, no njima to što smo mi smireni ne znači baš ništa. Vjerojatno smatraju da smo posve poludjeli kad na te zvukove apokalipse možemo biti smireni. Istina, njihov je sluh daleko jači od našeg, tako da oni smatraju da nam čine uslugu kad nas manijakalno počnu vući doma čim počne vatromet. Spašavaju nam živote, a mi toga nismo ni svjesni, baš smo šašavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:36