PRIJATELJI ŽIVOTINJA

‘Ovo je veliki korak u borbi za prestatak iskorištavanja i ubijanja životinja‘

Odluka Europske komisije rezultat je napora europske građanske inicijative "Okončajmo doba kaveza”
Ilustracija
 Annebel Van Den Heuvel/Panthermedia/Profimedia

Udruga Prijatelji životinja pozdravila je u četvrtak odluku Europske komisije o postupnom ukidanju kaveznog uzgoja životinja u Europskoj uniji do 2027., ocijenivši to "velikim korakom u borbi za prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja".


Odluku je sredinom lipnja podržavala većina zastupnika Europskog parlamenta, a jučer ju je potvrdila i Europska komisija te se time obvezala na njezinu provedbu.


Čak 170 europskih udruga za prava životinja dio su ove povijesne pobjede, poručili su u priopćenju Prijatelji životinja.


Odluka Europske komisije rezultat je napora europske građanske inicijative "Okončajmo doba kaveza” (EndTheCageAge) koju je u rujnu 2018. pokrenula organizacija Compassion In World Farming. U godinu dana prikupljeno je 1,4 milijuna potpisa za ukidanje uzgoja životinja u kavezima.


Europska komisija najavila je do kraja 2023. donošenje zakonskog prijedloga za postupno ukidanje i konačnu zabranu upotrebe kaveza za sve životinjske vrste. Europski parlament i Vijeće EU-a moraju usvojiti taj prijedlog kako bi postao zakon.


EK se obvezala i da će za zemlje koje nisu članice EU-a razmotriti "uvođenje pravila ili standarda za uvezene proizvode ekvivalentne onima u EU-u".


Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije Eurogroup for Animals, izrazila je oduševljenje rezultatom europske građanske inicijative te istaknula da će to imati golem utjecaj na milijune životinja.


Olga Kikou, direktorica organizacije Compassion in World Farming, dodala je da će i dalje budno paziti da europske institucije ispune ono što su obećale.


"Postupno ukidanje kaveznog uzgoja itekako će činiti razliku za više od 300 milijuna kokoši, svinja, teladi, zečeva, patki, gusaka i drugih životinja koje trpe pakao uzgoja radi hrane”, izjavili aktivisti osječke Udruge Pobjede.


Prijatelji životinja navode da se u Europskoj uniji više od 90 posto kunića uzgaja u kavezima, dok podaci iz 2019. potvrđuju da se u kavezima drži polovica kokoši za proizvodnju jaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:29