MILA NJUŠKA

Ovo slatko biće je najubojitija mačka na svijetu. U lovu je uspješnija od lava i geparda

Ovaj maleni noćni lovac može prijeći više od 30 kilometara u potrazi za hranom

Gyra mačka

 Dave Watts/Avalon/Profimedia/Dave Watts/Avalon/Profimedia

Sve mačke su toliko slatke da ne možemo ni povjerovati da mogu biti ubojite. Znamo da love druge životinje i jedu ih, a domaće mačke ih donose svojim ljudima kao poklon. No, svejedno nam se čini da u stvorenjima koja su toliko slatka ne može biti nimalo nasilnosti.

Posebno to čovjek ima na umu kada gleda malenu pjegavu mačku iz Afrike koja se naziva Gyra mačkom (Felis nigripes). Kad je čovjek pogleda teško mu je povjerovati da je riječ o najsmrtonosnijoj mački na svijetu. Zaboravite na velike mačke - ova slatka malena zvijer je iznimno ubojita. Prosjek usmrćivanja plijena joj je 60 posto. Za usporedbu, lavovima i gepardima je ona samo 40 posto.

Ovaj maleni noćni lovac može prijeći više od 30 kilometara u potrazi za hranom. Kad kažemo da je mala, iznosimo činjenice: riječ je o najmanjoj divljoj mački u Africi. Narastu od 35 do 52 centimetra. No, to zapravo ne znači gotovo pa ništa: ima vrhunski noćni vid, savršen sluh i zbog toga joj baš ništa ne može promaknuti.

Hrana su joj ptice i glodavci, a prikrada im se vrhunski vješto i na njih se obori tolikom brzinom da one ni ne znaju što ih je snašlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 02:04