Melibe viridis

Ovo stvorenje nazivaju ‘spužvom iz noćnih mora‘, a za to je kriv jedan dio njegove anatomije

Rob Meliba je zanimljiv, a posebno to što su neke od vrsta koje inače nastanjuju tropska mora došle u Sredozemlje
 Georgette Douwma/Nature Picture Library/Profimedia/Georgette Douwma/nature Picture Library/profimedia

Melibe viridis je posebna vrsta puža, čiji izgled i dalje iznenađuje ljude diljem svijeta. Istina, izgleda solidno neobično, ali podmorje vrvi svatima (nama) čudnog izgleda, pa bismo se već trebali naviknuti na to. Riječ je o životinjama koje su za ljude apsolutno bezopasne, premda ih neki korisnici Reddita nazivaju ‘spužvama iz noćnih mora‘, aludirajući na njihov izgled.

Ono što je ljudima posebno odbojno vidjeti kako love. Ako se Melibe pita, nije to ništa posebno, no nekima koji su to vidjeli nimalo se ne dopada dio njihova tijela koji se naziva oralni veo. Bila bi to, recimo, neka velika usta, uz pomoć koje oni pretražuju morsko dno i na njemu nalaze hranu.

Rob Meliba je zanimljiv, a posebno to što su neke od tih vrsta koje inače nastanjuju tropska mora, preko Sueskog kanala došle u Sredozemno more. Na to se trebamo naviknuti, jer globalno zatopljavanje dovodi do toga da i u našem moru možemo vidjeti sve više stvorenja koja su inače bila uobičajen prizor u daleko toplijim morima od Jadranskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 10:56