SAVJET

Ovo su četiri stvari koje trebate prestati govoriti svom psu - još danas!

Iako se ne čini kao da su krive, jer je logično da ih izgovaramo, ne smijemo zaboraviti da psi nisu ljudi

Ilustracija

 Alexei_tm/Alamy/Alamy/Profimedia

Pitajte gotovo bilo kojeg trenera pasa ili veterinara i oni će vam reći da je trening temeljen na nagradama najbolji za pse, piše Soeurs Magazine. Ima smisla. Poslastice su bolji poticaj od tapšanja po glavi (ili uopće ništa). Naravno, svi su psi jedinstveni i pametno je istražiti različite metode kako biste vidjeli na koje vaš ljubimac najbolje odgovara.

U svakom slučaju, rano uspostavljanje zdravih praksi poslušnosti i čvrstih naredbi presudno je za cjeloživotno dobro ponašanje. Nažalost, postoje neke riječi i fraze koje nam prirodno dolaze kao ljudima, ali su neučinkovite za pse. Donosimo četiri stvari koje ne smijete reći svom psu.

Zapamtite: vaš pas nije osoba. Podsjetite se ove činjenice što je više moguće. Vaš pas je pas i to znači da trebate naučiti komunicirati s njim na odgovarajući način.

1. “Ne!”

Reći: “Ne” svom psu previše je neodređeno. Koje ponašanje pokušavate zaustaviti? Primjerice: vaš pas tiho žvače vašu omiljenu cipelu. “Ne” se može odnositi na nedostatak lajanja, žvakanje ili mjesto na kojem vaš pas sjedi. Nemoguće je da vaš pas razlikuje na što točno mislite. Što je još važnije, riječ “ne” ne govori vašem psu što umjesto nje želite da učini. Alternativno, naredbe poput “spusti” ili “sjedni” identificiraju određeno ponašanje koje vaš pas može pokazivati ​​umjesto onoga što radi. Urbani trening pasa dodaje da izgovaranje “ne” može pojačati loše ponašanje jer psu dajete pažnju – čak i ako je to loša pažnja.

2. Vikanje (općenito)

College of Behaviour Animal primjećuje da psi nemaju istu logiku i sposobnost razmišljanja kao ljudi. Vikanje općenito ili vikanje na vašeg psa može u psu izazvati strah – od vas, njihove okoline, određenih ponašanja – pa čak i dovesti do reaktivnog ponašanja. Također vikanje je previše neodređeno. Vikanje na vašeg psa neće ga spriječiti da sljedeći put sažvače cipelu. Jednostavno će to učiniti tamo gdje ga ne možete vidjeti.

3. “Dođi!” (Kad su to loše vijesti)

Pozovite svog psa da “dođe” kad je vrijeme za kupanje, odlazak veterinaru ili bilo koje drugo neugodno iskustvo koje povezuje s, pa, neugodnim iskustvom. To je poput dječaka koji je vikao „vuk“: Ako previše puta zavarate svog psa da pomisli da će dobiti poslasticu, a ustvari ga vodite veterinaru, prestat će dolaziti kad ga zovete. Možda neće vjerovati ni ostalim naredbama koje mu kažete. Umjesto toga, upotrijebite trening temeljen na nagrađivanju prilikom uspostavljanja ovih praksi. Putovanja veterinara mogu se povezati s posebnom poslasticom. Kupke mogu postati prilika za igranje s novom igračkom. Sve samo nemojte zavaravati vašeg psa.

4. Ne raditi ništa

S druge strane, ignoriranje problematičnog ponašanja jednako je štetno. Možda djeluje kod kuće u kontroliranom okruženju, ali u stvarnom svijetu drugi ljudi vjerojatno neće moći ignorirati ponašanje poput skakanja, glasnog lajanja, žvakanja ili cviljenja. Podučavanje pasa određenim naredbama (sjedi, ostani, ispusti, dolje) pomoći će vam da preusmjerite problematično ponašanje i pomoći vašem psu da shvati što želite da radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:02