DIRLJIVO

Ovo su dva najtužnija psa u Hrvatskoj. Njihova sudbina neće vas ostaviti ravnodušnima

 Pokupsko Cerje

Svi vlasnici uvijek strahuju od trenutka kada će ih njihov ljubimac napustiti, no događa se i da vlasnici odlaze prvi. Tada iza njih ostaju mala zbunjena bića, koja su ih beskrajno voljela i ne razumiju što se dogodilo. Ima situacija kada rodbina postupi pošteno, pa preuzme životinju ili joj barem pronađe dobar dom. Nažalost, češći su oni koji od voljenog pokojnika rado preuzmu svu imovinu, a životinju bace na cestu.

No, ovog puta se ne bavimo takvima. U ovom slučaju nemamo koga kriviti što su stvari ispale baš takve kakve jesu. Čovjek je živio sam, bez rodbine i bliskih prijatelja, samo sa svoja dva psa. Cura, zlatne boje, stara je oko godinu dana, dok je mužjak star osam godina. Kako su im se životi isprepleli, ne zna se, no činjenica je da su se pronašli. Dijelili su, zaista, dobro i zlo: sunčane i kišne dane, obroke, vijesti na radiju, šetnje... A onda je svemu tome došao kraj.

Policija je pozvala zaposlenike Pokupskog Cerja da dođu po pse čiji je vlasnik preminuo. Izašli su na teren, kažu, ali nisu očekivali prizor kojeg su zatekli.

- Pitamo policiju gdje su psi, a oni nam kažu da leže na mrtvom čovjeku u kući i ne puštaju nikog blizu, već reže i napadaju. Ulazimo u mračnu kuću sa susjedom koji poznaje prostorije a onda prizor za pamćenje - čovjek leži u krevetu. Na njegovom mrtvom tijelu leži crni pas, a žuti ispred kreveta i ne puštaju nas blizu njemu... - kažu zaposlenici i nastavljaju:

- Taj pokojnik nije imao vile, stanove, bijesne automobile...Živio je skromno, bez članova obitelji, ali imao je najveće bogatstvo ovoga svijeta - ljubav i odanost ovih pasa s kojima je dijelio koru kruha i kojih se nikad nije odrekao unatoč životnim teškoćama. Oni su pak svojim ponašanjem pokazali da ih je neizmjerno volio, kao a i oni njega, i potvrdili da je pas najbolji čovjekov prijatelj... - zaključili su.

Volonteri koji u Cerju pomažu rekli su nam kako su psi trenutno smješteni kod njih, ali su odvojeni. Crni pas ima ranu na leđima, za koju se odmah veterinar pobrinuo. No, pod stresom su, jadni i tužni, povraćaju i tresu se... Zbog tog su na terapiji.

- Ovo je život pasa nakon smrti vlasnika o kojem rijetko tko razmišlja. Događaj koji nas potiče na dublje razmišljanje. Sve je više ljudi koji žive sami bez ljudskih obitelji i jedina obitelj su im psi ili mace koji ih i nadžive - rekli su nam volonteri, koji su sebi postavili veliki cilj: pobrinuti s da se psi smire, a onda im pronaći novi dom. Onaj u kojem će, odlučni su u tome, ova dva nesretna psa biti voljena kao u svom starom domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03