MALI I ZANIMLJIVI

Ovo su fascinantne činjenice o miševima i štakorima koje vjerojatno niste znali...

Ovi glodavci imaju kompleksan sistem govora - mogu komunicirati dodirom, mirisom te zvukom

Štakor

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Miševi i štakori su po prirodi su učenici koji se odlikuju brzim učenjem i razumijevanjem različitih koncepata. Štakori su, dakako, manji od pasa, ali su gotovo jednako sposobni razmišljati o stvarima te ih shvaćati i razumijevati! I, iako su štakori mnogo manji od slonova, imaju odlično pamćenje. Iako im je vid loš - kada jednom nauče određenu rutu, nikada je ne zaborave!

I štakori i miševi su vrlo društvene životinje. Zbližavaju se, vole svoju obitelj i vrlo se lako vežu za ljude koji ih imaju kao kućne ljubimce, vraćajući im istu onu ljubav koju i primaju. Mnogi štakori vole kad ih se mazi, masira ili počeška iza uha. Mužjaci štakora često se udobno smjeste u ljudskom krilu tražeći dodir. Iako su ženke štakora jednako privržene kao i mužjaci, vrlo su energične i radoznale. Štakori općenito vole ljubazne ljude i često će se motati okolo čekajući da ih se primijeti, podigne i pomazi. Veze između štakora i čovjeka toliko su snažne da, ako ga poklonite nekome drugome ili jednostavno zaboravite, vaš štakorčić može umrijeti.

Studije su dokazale da štakori pokazuju suosjećanje kada drugi štakor ili čovjek trpi bol. Ljudi koji drže štakore kao kućne životinje kažu da su te životinje vrlo altruistična bića koja će pokušati pomoći u nevolji.

Predviđa se da se samo u SAD-u svake godine u eksperimentima ubiju deseci milijuna štakora i miševa. Rastom popularnosti genetskog inženjeringa ovaj broj se povećava. Ova mala osjetljiva bića nisu zaštićena niti Zakonom o dobrobiti životinja, iz kojeg su, nažalost, izuzete ptice, glodavci i sve hladnokrvne životinje.

Miševi i štakori začuđujuće su čiste životinje koje se uređuju nekoliko puta dnevno. Zapravo, veća je mogućnost prijenosa parazita i virusa preko pasa i mačaka nego preko njih. Oni su visoko društvene životinje - komuniciraju jedni s drugima putem visokofrekventnih zvukova koje mi ne možemo čuti bez posebnih instrumenata. Oni se igraju te vole spavati dodirujući se skupljeni u klupko. Poput ljudi, ako nemaju društvo postaju usamljeni, razdražljivi, depresivni i skloni stresu.

Miševi i štakori imaju kompleksan sistem govora - mogu komunicirati dodirom, mirisom te zvukom.Toliko su inteligentni da mogu raspoznati svoje ime i odgovoriti kad ga njime zazivate. Miševi su izbirljivi, vole različitost, posebice kad se radi o hrani. Prvo vole pojesti ono što im je finije, a izdvajaju ono što ne vole. Ženke miševa koje imaju mlade svom će snagom braniti svoje leglo. Ako nisu prisiljeni živjeti u prljavštini, štakorova koža ima ugodan miris nalik parfemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:55