JUŽNI JADRAN

Ovo su morske mjesečine... Ime im je poetsko, ozljede koje nanose nimalo umjetničke

Riječ je o životinji koja je često prisutna u tom dijelu mora, a općenito se smatra pokazateljem varijabilnosti klime Sredozemlja
 Pulski akvarij

Snimka je to koja nam zaista treba: istovremeno je lijepa, edukativna i rashlađujuća. Snimljena je u našem podmorju, tako da nam pogled ispod morske površine barem malo olakšava ove vrele ljetne dane. O ljepoti podmorja ne treba ni govoriti, a edukativna je jer na njoj vidimo dvije malene meduze morske mjesečine. Snimili su ih u podmorju ispred korčulanskog mjesta Prižba zaposlenici pulskog akvarija.

Meduze morske mjesečine (Pelagia noctiluca) su ružičaste boje posute malo tamnijim ljubičastim sitnim točkicama. Imaju polukružni klobuk ispod kojega visi osam lovki, čije žarnice stanice sadržavaju jak otrov koji čovjeku uzrokuje ozljede slične opeklinama.

- Nismo se iznenadili ugledavši je jer je ona zavičajna meduza koja je često prisutna u južnom Jadranu. Uobičajeno je široko rasprostranjena u toplim suptropskim vodama Meksičkog zaljeva i Sredozemlja do umjerenih voda Sjevernog mora i do četiri stupnja zemljopisne širine - napisali su i pojasnili se ona smatra pokazateljem varijabilnosti klime u Sredozemnom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:41