PETAK I SUBOTA

Ovo su svi predavači koji će sudjelovati u ovogodišnjem programu ZeGeVege festivala

Teme o kojima će se govoriti su prehrana, aktivizam, borba protiv plastičnog otpada, veganstvo, zdravlje...
Ilustracija
 Tomislav Kristo/Cropix

Edukacija je iznimno važan i odlično posjećen dio ZeGeVege festivala, stoji u priopćenju kojeg su povodom ZeGeVege poslali Prijatelji životinja. Zbog protuepidemijskih mjera vezanih za Covid-19, na 13. ZeGeVege festivalu ove godine ne može se održati cjelodnevni dvodnevni program predavanja i radionice kao što je to bilo ranijih godina.

Umjesto toga, pripremili su program na pozornici u obliku edukativnih intervjua zanimljivih gostiju s voditeljicom ZeGeVegea. Posjetitelji će moći saznati zanimljive informacije o različitim aspektima veganstva, ekologije i održivog življenja na zagrebačkome Trgu bana Jelačića u petak 3. rujna 2021. od 18 sati do 20:30 sati i u subotu 4. rujna 2021. od 10 do 13:30 sati.

Petak 3. rujna

18:00 – 18:15 Nikolina Plenar Jeličić – Veganstvo i klimatske promjene

18:30 – 18:45 Igor Drašković – Ultra trail trčanje i veganstvo kao životni stil

19:00 – 19:15 Ana Marija Mileusnić – Kako stati na kraj jednokratnoj plastici?

19:30 – 19:45 Nataša Rajčević – Korisni savjeti za put prema veganstvu

20:00 – 20:15 Igor Barberić – Umjesto kalorija, brojim spašene živote

Subota, 4. rujna

10:00 – 10:15 Anita Petrović – Tradicionalna kuhinja u veganskoj izvedbi

10:30 – 10:45 Vege zajednica – Aktivizam za prava životinja u Srbiji

12:00 – 12:15 Hrvoje Harač – Pobjede vas izazivaju na Super izazov 22!

12:30 – 12:45 Ivana Martinec – Veganstvom do zdravlja

13:00 – 13:15 Marko Samardžija – Veganstvom do sportskih uspjeha

Nikolina Plenar Jeličić – Veganstvo i klimatske promjene

Nikolina Plenar Jeličić dugogodišnja je veganka, volonterka i aktivistica za prava životinja. Najviše voli širiti veganstvo kroz hranu – radionicama kuhanja i pripremanjem finih veganskih jela. Veganstvo je iz korijena promijenilo njezin život – shvatila je koliko naši svakodnevni izbori utječu na svijet oko nas i koliko je značajna promjena svakog pojedinca. Nikolina će nam s pozornice 13. ZeGeVegea govoriti o povezanosti klimatske krize i industrije uzgoja životinja za hranu: „Gledajući požare koji haraju Europom, sada je valjda svima jasno da su klimatske promjene zaista uzele maha i da je zadnji čas da nešto ozbiljno poduzmemo ako kao civilizacija mislimo opstati. Frapantan je podatak da je upravo stočarstvo jedan od najvećih zagađivača i uzročnika stakleničkih plinova i da već samo svojom odlukom da prestanemo konzumirati životinjske proizvode možemo učiniti jako puno za Zemlju, jedini dom koji imamo.” Poslušajte Nikolinu i saznajte kako svatko od nas može napraviti pozitivan utjecaj, koracima koji ne zahtijevaju nikakva odricanja.

Igor Drašković – Ultra trail trčanje i veganstvo kao životni stil

Igor Drašković i Katarina Kukučka su životni partneri i vegani od 2010. godine. Oboje su dulji niz godina aktivni u pokretu za zaštitu životinja: od volontiranja, aktivizma i doniranja do investiranja u veganske kompanije u ranoj fazi razvoja. Veliki su zaljubljenici u putovanja, a posljednjih sedam godina aktivno se bave planinskim ultra trail trčanjem te su aktivni u lokalnoj trail zajednici. Sudjelovali su na brojnim svjetskim utrkama, od 50 do 339 km. Na ZeGeVege festivalu od Igora iz prve ruke saznajte što ih motivira i nadahnjuje te kako izgledaju pripreme, prehrana, same utrke i reakcije zajednice na vegane ultramaratonce.

Ana Marija Mileusnić (Zelena akcija) – Kako stati na kraj jednokratnoj plastici?

Zagađenje plastikom, osim što izravno šteti okolišu, itekako pridonosi klimatskoj krizi u kojoj se trenutačno nalazimo. Inženjerka poljoprivrede Ana Marija Mileusnić, asistentica na Programu održivog gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji/FoE Croatia te članica mreže Zero Waste Europe i svjetskog pokreta Break Free From Plastic, govorit će o aktualnostima u hrvatskom zakonodavstvu koji se tiču zabrane jednokratne plastike, o tome kako se to oslikava u praksi te o nužnosti monitoringa provedbe mjera. Od Ane ćemo čuti i konkretne prijedloge kako svatko od nas može pridonijeti planetu bez jednokratne plastike te zašto je korištenje plastike u suprotnosti s veganskim načelima.

Nataša Rajčević – Korisni savjeti za put prema veganstvu

Lice koje vam se smiješi s ovogodišnjih plakata za ZeGeVege, Nataša Rajčević, vodi popularnu stranicu „Burbon i borovnice” na kojoj svi mogu pronaći recepte za mnoga šarena i živopisna jela. Posebno voli istraživati egzotična, pomalo nepoznata jela i okuse, no isto tako često se vraća starim, tradicionalnim dalmatinskim jelima u veganskom ruhu. U razgovoru s našom voditeljicom na pozornici ZeGeVege festivala pričat će o tome na koje sve načine veganskom prehranom utječe na svijet oko sebe, dati korisne savjete o tome kako što lakše prijeći na veganstvo, ali i ispričati kakvih je najviše mafina i burgera pojela u šest godina veganstva.

Igor Barberić – Umjesto kalorija, brojim spašene živote

Popularno lice ovogodišnjih plakata, naš poznati koreograf i redatelj Igor Barberić, autor je slogana „Umjesto kalorija, brojim spašene živote”, kao i cijelog koncepta vizuala plakata udruge Prijatelji životinja, na kojima poziva na suosjećajni način života. Na pozornici ZeGeVege festivala govorit će o tome kako i zašto je postao vegan te na koje načine veganstvo utječe na njegov život, ali i na živote životinja i boljitak planeta. Ne propustite poslušati razgovor s Igorom ako vas zanima i neki konkretan savjet kako se lako hraniti veganski kada živimo brz život prepun obveza.

Anita Petrović – Tradicionalna kuhinja u veganskoj izvedbi

Anita Petrović za sebe voli reći: „Oni koji me znaju, znaju da volim kuhati i mrzim pričati o sebi. To mi uvijek najteže ide jer više volim da moja (d)jela govore o meni.” Međutim, kako voli i naš ZeGeVege, napravit će ustupak pa će ovaj put umjesto kuhanja ipak „samo” pričati. Anita je dugogodišnja veganska aktivistica, mentorica Super izazova 22, voditeljica brojnih radionica kuhanja, volonterka u prihvatilištima za životinje, autorica brojnih recepata koji se nalaze u veganskim kuharicama – osoba koja nam je nadahnuće i od koje puno učimo. Na ZeGeVegeu će govoriti o svojem veganskom identitetu, osobnom iskustvu volontiranja i aktivističkim ciljevima. Dotaknut će se, naravno, i teme spremanja hrane kroz priču o tome što najčešće kuha u svojoj svakodnevici.

Vege zajednica – Aktivizam za prava životinja u Srbiji

Vege zajednica osnovana je u ljeto 2019. godine i otada je održala niz aktivnosti i akcija u Srbiji. Volonteri i volonterke Vege zajednice vrijedno rade na širenju svijesti o pravima životinja, a veganski aktivizam provode na različitim područjima: putem suradnje s drugim udrugama, kroz ulične akcije, organiziranje videoprojekcija, pop-up slastičarnica, objavljivanjem ukusnih recepata i kreiranjem edukativnih sadržaja. Vjeruju u svijet u kojemu se život svake životinje vrednuje i poštuje te posvećeno rade na unaprjeđivanju i širenju veganske zajednice u Srbiji. Nama je čast da ih ugostimo na ZeGeVege festivalu gdje ćete kroz razgovor s aktivistima i aktivistkinjama Vege zajednice moći saznati više o njihovim sjajnim i inspirativnim akcijama i kampanjama.

Hrvoje Harač – Pobjede vas izazivaju na Super izazov 22!

Možeš li 22 dana zdravo, suosjećajno i motivirano živjeti na biljnom gorivu? Želiš li naučiti pripremati namirnice kao što su tofu, tempeh i sejtan? Želiš li upoznati super ekipu i dobiti savjete od kvalificiranih nutricionista i ideje za pregršt novih recepata? Onda je Super Izazov 22, koji ti priprema Udruga Pobjede u suradnji s organizacijom Animals Now, prava stvar za tebe! Otkada je, prije godinu dana, pokrenut u Hrvatskoj, u Izazovu je sudjelovalo već gotovo 2500 ljudi, dok je u svijetu ovaj izazov isprobalo više od 500 000 ljudi! Zašto!? Saznaj na ZegeVegeu od Hrvoja Harača, jednog od osnivača Udruge Pobjede i dugogodišnjeg aktiviste za prava životinja. Hrvoje će nam, osim o Super Izazovu, pričati i o drugim područjima rada Pobjeda te vas (sigurni smo!) motivirati da se priključite njihovoj ustrajnoj borbi za svijet pravde i ravnopravnosti.

Ivana Martinec – Veganstvom do zdravlja

Željeli biste se zdravije hraniti? Zanima vas koji su parametri potrebni za optimalnu vegansku prehranu? Mogu li se veganskom prehranom unijeti svi potrebni nutrijenti? Na koje sve načine veganska prehrana utječe na zdravlje i tijelo? Toliko pitanja, ali ne brinite – na ZeGeVegeu možete čuti sve odgovore. Ivana Martinec, savjetnica za biljnu prehranu, veganka i trenerica Summarum Fitnessa, etičkog i ekološkog fitness brenda čiji je naglasak upravo na zdravoj biljnoj prehrani, objasnit će nam najvažnije postavke veganske prehrane i ukazati na koje stvari bismo trebali pripaziti. Ne propustite čuti mnogo korisnih i primjenjivih savjeta za zdrav veganski život!

Marko Samardžija – Veganstvom do sportskih uspjeha

Marko Samardžija, savjetnik za biljnu prehranu, vegan, trener fitnessa i osnivač Summarum Fitnessa, njeguje cjeloviti pristup fitnessu koji obuhvaća kvalitetan trening, održivu prehranu i kontinuiranu motivaciju. Na ZeGeVegeu govorit će nam o tome kako se cjelovitom veganskom prehranom može doći do optimalnih sportskih rezultata. Odgovorit će na brojna pitanja, poput onih postoji li razlika u znanstvenim preporukama za rekreativce i sportaše te jesu li sportaši vegani bolji od onih koji to nisu. Približit će nam teme sporta i veganstva na svima razumljiv način i govoriti o konkretnim preporukama za vegane sportaše u treningu i o osobnom iskustvu na ovom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:18