POTPUNI KAOS

Ozlijeđeni pas, dvije žene, hvatač Dumovca i policija... Što se točno dogodilo na Vrapču?

Iz udruge Merida objavili su niz optužbi na društvenim mrežama, no iz gradskog skloništa tvrde da su to sve neistine

Ozlijeđeni pas zbog kojeg je pozvana pomoć iz Dumovca

 Udruga Merida

Bio je to četvrtak, 11. svibnja. Mjesto radnje je zagrebačko Vrapče. Dvije žene prestrašeno gledaju napuštenog psa kojeg su neko vrijeme hranile, a kojeg je drugi pas napao i ozlijedio. U bolovima je i ne da da mu priđu, iako mu treba pomoć veterinara. U panici, žene zovu Dumovec, koji im šalje svog hvatača.

No, ono što se potom dogodilo nije nalik na druge intervencije. Pozvana je policija, a dok oni istražuju što se točno događa, oglasili su se iz udruge Merida, koja je preuzela psa. Oni su na društvenim mrežama objavili ozbiljne optužbe protiv hvatača gradskog skloništa u Dumovcu.

- Djelatnik ustrašenog, ranjenog psa divljački doslovno davi, vitla njime i udara u pod. Prema riječima svjedoka, uz komentar da će ga pokupiti živog ili mrtvog (da je tako nastavio iživljavati se na psu, vjerojatno bi i bio mrtav). Žene u namjeri da spriječe takav svirep i mučan postupak djelatnika, staju u obranu psa, nakon čega i same budu napadnute i pretučene. Pozvana je policija koja je napravila uviđaj, uzela izjave, zapisnik se čeka. Žene su angažirale odvjetnika i poduzele pravne radnje protiv djelatnika Dumovca. Cijela priča će imati sudski epilog - objavili su i napomenuli kako su oni odlučili primiti psa pod svoju skrb, nakon što je nekoliko udruga koje su žene zvale to odbilo napraviti.

Dodaju i kako imaju svjedokinju koja će potvrditi da se sve odigralo onako kako su napisali. Isto tvrde i iz gradskog skloništa u Dumovcu, no njihova svjedokinja će potvrditi, kažu, da se sve odigralo posve drugačije. Tvrde da optužbe koje su iznijele volonterke Meride nisu točne.

- Naš hvtač je je na licu mjesta utvrdio da pas nema mikročip te da mu je nužna veterinarska pomoć. Pas je nogu držao povišeno i nije mogao stati na nju. Kako bi mu se hitno pružila prva pomoć, naš ga je kolega namjeravao odmah odvesti u dežurstvo na Veterinarski fakultet. Psu je stavio povodac, no pas se počeo snažno trzati i želio pobjeći. Bilo je očito da pas nije naučio na povodac i da je istraumatiziran od života na cesti te napada drugih pasa te večeri.

Dvije gospođe koje su nas pozvale na intervenciju, tada su počele govoriti kolegi da pusti psa, vrijeđati ga i navlačiti povodac. Budući da im je pas nešto ranije te večeri već jedanput pobjegao, kolega im je pokušavao objasniti da je najbolje da se psu čim prije pruži veterinarska pomoć. One se međutim s tim nisu složile. Prijetile su mu i na kraju istrgnule povodac. Pritom su od siline vlastitog navlačenja lajne pale na pod te pustile psa da pobjegne. Žao nam je što one sada šireći neistine manipuliraju osjećajima građana prema životinjama - kaže Damir Skok iz zagrebačkog ZOO vrta, u čijem je sastavu i sklonište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:09